Desery

Tarta z budyniem i morelami

1 Min. czytania
Ta tarta ma dla mnie szczególne znaczenie. W ostatnich dniach, dość smutnych jej wspomnienie wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Słodki krem budyniowy, kuszące morele, kruche ciasto, to wspomnienie pewnej bardzo bliskiej mi osoby, dla której przygotowałam to ciasto. Niestety nie ma jej już ze mną, ale  został uśmiech, które wywołała ta właśnie tarta. Od dziś będzie więc to tarta pięknych wspomnień, którą przygotuję na pewno niejeden raz. Słoneczna, letnia, delikatna, pełna rodzinnego ciepła. Tarta idealna.

Składniki:
kruche ciasto:
125 gramów masła
250 gramów mąki krupczatki
4 łyżki lodowatej wody
Aromat śmietankowy
Masło i bułka tarta do formy

Krem:
2 paczki budyniu śmietankowego
1,5 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru

6 -7 moreli
Cukier z prawdziwą wanilią

Zagniatam kruche ciasto, chłodzę je przez minimum godzinę, a następnie wylepiam nim tortownicę formując wyższy brzeg-wcześniej formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto piekę przez 15 minut w 170 stopniach.

Żółtka ucieram z cukrem, proszkiem budyniowym i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję, dodaję delikatnie masę żółtkową i cały czas mieszając gotuję masę aż będzie gęsta. Gorący budyń przekładam na podpieczoną tartę.
Umyte morele kroję na połówki, wciskam je w krem, posypuję całość cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasto piekę około 15-20 minut w 170 stopniach.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.