2 łyżeczki kakao
W garnuszku roztapiam masło, ciasteczka kruszę-ja używam tłuczka do ziemniaków, łączę z masłem. Masą wylepiam dno tortownicy, posypuję kakao i chłodzę pół godziny.
W garnuszku podgrzewam śmietankę, dodaję czekoladę, podzieloną na kostki, mieszam do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiam do przestudzenia. Żelatynę rozpuszczam w gorącym espresso, studzę. Zimna kawą dolewam do czekoladowej śmietanki, następnie dodaję cukier i twaróg. Mieszam całość bardzo dokładnie, wylewam na masę ciasteczkową, posypuję kakao i chłodzę minimum 90 minut w lodówce.
Czas na drugą warstwę. Ubijam na sztywno śmietankę razem z cukrem pudrem,dodaję twaróg, mielone migdały i olejek migdałowy. Delikatnie łączę masę. Wykładam ją na masę kawowo-czekoladową. Chłodzę minimum godzinę.
Na suchej patelni prażę migdały. Ciasto dekoruję tartą czekoladą i płatkami migdałów. Do podania trzymam w lodówce.
Moje rady:
Jeżeli ciasta nie będę jeść dzieci, dodajcie likier Amaretto,zamiast aromatu.
Do masy kawowej możecie dodać mleczną czekoladę, wtedy pomińcie cukier.
Uwielbiam za równo tiramisu (jednak z advocatem, a nie oryginalnie… z amaretto) jak i sernik 🙂 Dzisiaj na szczęście obie rzeczy u mnie 🙂
Serniki na zimno uwielbiamy ale wszystko co z kawą już nam nie podchodzi 🙂
Zjadłabym taki sernik na zimno 🙂 Prawdziwego tiramisu nie jadłam, ale sernik a'la tiramisu tak i mi baaaardzo smakował 🙂
🙂
ja nie lubię kawy, ale w deserach lubię ten aromat:)
🙂
Bardzo lubię kawę, ale w postaci płynnej. Nie jadam cukierków, ciastek i ciast z jej dodatkiem, bo mi najzwyczajniej nie smakują. Jedyny wyjątek stanowi tiramisu. Smak kawy zupełnie nie przeszkadza mi w tym deserze. Ja również omijam szerokim łukiem surowe jaja w deserach:)
Ja nie wiem czy lubię, czy nie lubię bo nie jadłam, ale surowe jajka do mnie nie przemawiają, więc raczej nie spróbuje. Co do kawy w deserach to jest "ale" – nie przepadam ale baton DK kawowy mi smakował 😉
jeśli się lubi tiramisu, to koniecznie trzeba spróbować tego deseru 🙂
na szczęście w moim serniku surowych jajek nie ma, bo bym nie zjadła 🙂
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Ja za tiramisu nie przepadam, głównie przez mascarpone i nasączanie alkoholem, a alkoholu w ciastach wybitnie nie lubię.
ja też nie przepadam za alkoholem, dlatego choć dzieci ciasta nie jadła, nie dałam likieru 🙂
Kocham tiramisu <3
Chyba ukradnę ten przepis 😉 Tiramisu chodzi za mną od jakiegoś czasu 🙂
To mój smak 🙂
Nigdy nie spotkałam takiego ciasta 2 w 1, ale bardzo ciekawi mnie to połączenie 🙂
😉
serdecznie polecam 😉
😉
to spróbuj koniecznie 🙂
Ja nie lubię tiramisu! 😀
Lubię smak i zapach tiramisu 🙂
🙂
Tiramisu to moja wielka słabość, ale ja uwielbiam wszystko z dodatkiem kawy 😀 Twój serniczek prezentuje się wybornie i z chęcią bym go skosztowała 🙂
Mam wrażenie, że trochę z tym jest pracy, jednak smak rekompensuje trudy. Jeśli chodzi o moje tiramisu to jest ono zawsze kupowane, uwielbiam ten smak, zwłaszcza w postaci lodów z tiramisu.
pracy nie jest aż tak wiele, ale faktycznie, nie jest to ciasto ekspresowe, czekać trzeba parę godzin na zjedzenie 🙂
polecam więc 😉
Muszę wypróbować 🙂
😉
Uwielbiam takue serniczki ,,pycha.
😉
Lubię tiramisu, taka wersja też na pewno będzie mi smakować 🙂
🙂
O kochana poszalałaś, moje smaki jak nic 🙂
Jako miłośniczka kawy przeogromna nie odmówiłabym sobie takiego ciacha.
To coś dla mnie, uwielbiam takie smakołyki 🙂
Z chęcią teraz zjadłabym kawałek 🙂
🙂
😉
🙂
🙂
Ale bym zjadła taki kawałeczek tej pyszności 😉
Ale wspaniały serniczek <3
🙂
🙂
Dawno nie jadłam tiramisu. Pewnie mi się już przejadło. Twój przepis na taki sernik/tiramisu bardzo mi się podoba. Ciekawie musi smakować i rzeczywiście nie ma jajek a wszystko pysznie smakuje 🙂
🙂
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo ja za dobre tiramisu dałabym się pokroić 😉
Kup pasteryzowane jajka, i po problemie 😉
🙂