Robienie domowych przetworów, mimo odrobiny wysiłku, to przede wszystkim wspaniała zabawa.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki, bo samo smażenie konfitury jest błyskawiczne 🙂
Owoce dokładnie myję pod bieżącą wodą, przebieram i wyrzucam te ze śladami zepsucia. Usuwam szypułki, większe truskawki kroję na połówki.
Owoce wkładam do garnka z dużym dnem – ja używam żeliwnego. Zasypuję je cukrem, dodaję ziarenka wyskrobane z laski wanilii i samą laskę. Zostawiam na 5 minut. Następnie podgrzewam owoce przez 5 minut często mieszając. Zostawiam owocową masę na dwa kwadranse,dodaję posiekaną miętę, po czym znów podgrzewam, około 5 minut. Usuwam laskę wanilii.
Dokładnie wyparzam słoiki, napełniam je gorącą konfiturą. Słoiki wkładam go garnka z gotującą się wodą i pasteryzuję przez 30 minut.
Moje rady:
Jeżeli do słoików przekładacie gorącą konfiturę nie musicie jej już pasteryzować. Ja jednak dla pewności zawsze dodatkowo je pasteryzuję.
Jeżeli nie macie laski wanilii możecie użyć cukru z prawdziwą wanilią.
Mmm, boska! A jaki ma kolor!
U mnie w ogórku rozpanoszyła się mięta truskawkowa; myślę, że świetnie by tu pasowała 🙂
Uwielbiam wszystko co truskawkowe 🙂
Pyszności :-). Szkoda, że się już kończą 🙁