Ciasta

Ucieraniec z marynowanymi śliwkami

1 Min. czytania
Gdybym tworzyła ranking ulubionych owoców, śliwka nie znalazłaby się na szczycie. Nie wiem nawet czy zajęłaby pozycję w zaszczytnej pierwszej 10? Pewnie nie. Śliwki kuszą mnie jedynie pięknym kolorem. Ale, ale, mówię o śliwkach w stanie surowym, prosto z bazarku. Inna kategoria to śliwka poddana magicznym procesom w kuchni. Takie śliwkowe powidła, czy ciasta ze śliwkami to dla mnie kwintesencja jesieni. Jako,że mamy od wczoraj astronomiczną jesień postanowiłam wkroczyć w nią ciastem ze śliwkami. W środku tygodnia trudno jednak znaleźć sporo czasu na wymyślne pieczenie, stąd też mój przepis na prościutkie, ucierane ciasto. Zawsze mięciutkie, i delikatne. Do tego dla przełamania prostoty i lekkości ciasta,dodaję śliwki otulone licznymi przyprawami, które sprawiają,że nawet takie piątkowe ciasto nabiera charakteru. Nie ma nic przyjemniejszego niż popołudniowa przerwa na ciepłą herbatę , kawałek ciasta i ploteczki z przyjaciółką.

Składniki:
Ciasto
4 duże jajka
150 gramów roztopionego masła
150 ml mleka
300 gramów mąki
80 gramów cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Masło i kasza manna do formy
Marynowane śliwki
1,5 szklanki połówek śliwek
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
Szczypta imbiru
Szczypta chilli
Ekstrakt waniliowy

Ewentualnie cukier puder

Zaczynam od zamarynowania śliwek. Przekrojone owoce zasypuję cukrem, imbirem,cynamonem i chilli. Dodaję parę kropel ekstraktu z wanilii. Odkładam owoce na bok.
Masło roztapiam w garnuszku, dodaję mleko, zostawiam do przestudzenia. Ubijam jajka z cukrem, dodaję ekstrakt waniliowy. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej. Ostrożnie wlewam masę maślaną i dokładnie całość ucieram.
Formę do pieczenia smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Na wierzchu układam owoce.
Piekę ciasto około 40 minut w 175 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.