Letnia pogoda nie odpuszcza, chociaż poranki są dość chłodne. Wizja wyjścia spod kołdry staje się coraz mniej ciekawa. Wychodzę więc kiedy wiem,że czeka mnie ciepłe i pyszne śniadanie. Takie jak to, kasza jaglana, szalenie zdrowa i pyszna. Do tego letnie aromaty, kokos i banan. Szczypta cynamonu i odrobina miodu, pychota. Po takim słodkim i sycącym poranku ma się ochotę na udany dzień. Maksymalnie kremowa kasza jaglana o smaku kokosa, a do tego karmelizowany banan. Pychota.
Składniki:
Kasza jaglana-szklanka
Szklanka mleka kokosowego
Duża garść wiórek kokosowych
Szczypta cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Banan
Łyżeczka masła
Łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu
Kaszę prażę w suchym, rozgrzanym garnku, kiedy zacznie orzechowo pachnieć,zdejmuję ją z ognia i przepłukuję pod zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę zalewam wodą, dodaję sól i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Następnie wlewam mleko kokosowe, wiórki i cukier z wanilią. Gotuję aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
Rozgrzewam masło, banana myję, obieram i kroję w plasterki. Do masła dodaję miód i cynamon, wrzucam plasterki banana i smażę aż staną się złociste.
Kaszę przekładam do miseczek, na wierzchu układam plasterki banana.
Ostatni tydzień przetrwałam właśnie dzięki jaglance 🙂 Można powiedzieć że jaglanka ratuje życie
Mniam banany ^^
😉
😉
Ja na śniadanie preferuję owsiankę, ale może skuszę się też na jaglankę 🙂
Aż zgłodniałam:)