
Letnia pogoda nie odpuszcza, chociaż poranki są dość chłodne. Wizja wyjścia spod kołdry staje się coraz mniej ciekawa. Wychodzę więc kiedy wiem,że czeka mnie ciepłe i pyszne śniadanie. Takie jak to, kasza jaglana, szalenie zdrowa i pyszna. Do tego letnie aromaty, kokos i banan. Szczypta cynamonu i odrobina miodu, pychota. Po takim słodkim i sycącym poranku ma się ochotę na udany dzień. Maksymalnie kremowa kasza jaglana o smaku kokosa, a do tego karmelizowany banan. Pychota.
Składniki:
Kasza jaglana-szklanka
Szklanka mleka kokosowego
Duża garść wiórek kokosowych
Szczypta cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Banan
Łyżeczka masła
Łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu
Kaszę prażę w suchym, rozgrzanym garnku, kiedy zacznie orzechowo pachnieć,zdejmuję ją z ognia i przepłukuję pod zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę zalewam wodą, dodaję sól i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Następnie wlewam mleko kokosowe, wiórki i cukier z wanilią. Gotuję aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
Rozgrzewam masło, banana myję, obieram i kroję w plasterki. Do masła dodaję miód i cynamon, wrzucam plasterki banana i smażę aż staną się złociste.
Kaszę przekładam do miseczek, na wierzchu układam plasterki banana.
Wygląda super ale ten karmelizowany banan brzmi arcypysznie 😀
Nigdy nie jadłam takiej jaglianki 🙂
🙂
🙂
Średnio lubię jaglankę 🙂
O tak, na takie śniadanie warto wstawać 🙂 Świetne połączenie smaków!
Pysznie kochana, jaglankę bardzo lubię 🙂
Uwielbiam takie mieszaniny a ten banan w takiej formie musiał być cudowny 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
😉
😉
😉
Trzeba ją właśnie podprażyć, wtedy znika ta goryczka, mi z początku też nie posmakowała:)
Poproszę porcyjkę na śniadanko :)))
😉
takiej jaglanki jeszcze nie jadłam, musi być pyszna i rozgrzewająca!
Nigdy nie jadłam 🙂 im częściej tu zaglądam, tym stwierdzam, że nie jadłam większości rzeczy, które istnieją 🙂
Kocham jaglankę 🙂 Następnym razem zrobię kokosową <3
Banany raczej preferuję same w sobie, ale poza tym przepis jest super, idealny dla mnie. :>
Uwielbiam kaszę jaglaną! Bardzo smakowita jaglanka!
Uwielbiam kaszę jaglaną! Bardzo smakowita jaglanka!
Pycha!!!
😉
😉
😉
🙂
Taka właśnie jest:)
Jaglankę bardzo polecam:)
Dla takich śniadań warto wwstawać, nawet jesienią 🙂
Nie jadłam nigdy jaglanki! ale brzmi zachęcająco, muszę wreszcie spróbować 🙂
Lenka, to jest pyszne. Tak mnie zachęciłaś, że jutro zrobię sobie taką jaglankę na śniadanie. Bo moja kasza leży i czeka od dwóch dni, żeby coś dobrego z nią zrobić Dzięki za podpowiedź 🙂
😉
😉
Bardzo polecam:)
znakomita na śniadanie! dla mnie bez miodu – wystarczy słodycz banana;)
Z jaglanką nie mogło nie smakować .Pozdrawiam.
🙂
Fakt jest słodko, ale miód tak fajnie daje karmelowy posmak;)
Pyszne zdrowe śniadanko
😉
Mniam, pyszne:)
Cudowna jaglanka 🙂
🙂
🙂
Bardzo apetycznie wygląda Twoja jaglanka 🙂
😉
Gdyby nie wiórki pewnie bym się skusiła 🙂
Pyszności! Ostatnio mam trochę więcej czasu na śniadania, więc z pewnością wypróbuje 😀
😉
Wiórki można pominąć 😉