Vege

Wegańskie pesto z rukoli z orzechami

1 Min. czytania

Dziś zapraszam na wegański obiad. Nie jestem weganką, i raczej nie będę. Ale ostatnio częściej jem dania bez mięsa. Kiedy spotykam się z Panem Fotografem, wybieram dania wege, bo tak jest łatwiej. Przy okazji odkrywam zupełnie inne smaki, od tych, do których jestem przyzwyczajona na co dzień, więcej eksperymentuję i testuję nowe, naprawdę pyszne przepisy. W ramach improwizowanego obiadu powstało pesto z rukoli. W wegańskiej wersji konieczne są płatki drożdżowe, w tej mniej radykalnej, polecam Parmezan. Prażone orzechy nadały wyjątkowego głębokiego smaku, rukola sprawiła, że całość była pikantna, a płatki drożdżowe udawały serowy smak. Całość wyszła po prostu rewelacyjna, do tego powstała w kwadrans! Polecam to danie każdemu! 

Składniki:
200 gramów rukoli
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów orzechów nerkowca
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1 duży pomidor malinowy
1 łyżka płatków drożdżowych
Makaron spaghetti
Na suchej patelni podrażam na złoto migdały i nerkowce. Do kielicha blendera przekładam listki rukoli, prażone orzechy, zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiam solą i pieprzem, dodaję oliwę oraz płatki drożdżowe. Dokładnie miksuję na gładką pastę. 
Gotuję makaron al dente, odcedzam i zostawiam łyżkę wody z gotowania. Pomidora kroję na kawałki, przekładam do makaronu, dodaję pesto i wodę. Dokładnie mieszam. 
Danie wykładam na talerz, można posypać je prażonymi orzechami i płatkami drożdżowymi.
1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.