Vege

Wegańskie pesto z rukoli z orzechami

1 Min. czytania

Dziś zapraszam na wegański obiad. Nie jestem weganką, i raczej nie będę. Ale ostatnio częściej jem dania bez mięsa. Kiedy spotykam się z Panem Fotografem, wybieram dania wege, bo tak jest łatwiej. Przy okazji odkrywam zupełnie inne smaki, od tych, do których jestem przyzwyczajona na co dzień, więcej eksperymentuję i testuję nowe, naprawdę pyszne przepisy. W ramach improwizowanego obiadu powstało pesto z rukoli. W wegańskiej wersji konieczne są płatki drożdżowe, w tej mniej radykalnej, polecam Parmezan. Prażone orzechy nadały wyjątkowego głębokiego smaku, rukola sprawiła, że całość była pikantna, a płatki drożdżowe udawały serowy smak. Całość wyszła po prostu rewelacyjna, do tego powstała w kwadrans! Polecam to danie każdemu! 

Składniki:
200 gramów rukoli
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów orzechów nerkowca
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1 duży pomidor malinowy
1 łyżka płatków drożdżowych
Makaron spaghetti
Na suchej patelni podrażam na złoto migdały i nerkowce. Do kielicha blendera przekładam listki rukoli, prażone orzechy, zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiam solą i pieprzem, dodaję oliwę oraz płatki drożdżowe. Dokładnie miksuję na gładką pastę. 
Gotuję makaron al dente, odcedzam i zostawiam łyżkę wody z gotowania. Pomidora kroję na kawałki, przekładam do makaronu, dodaję pesto i wodę. Dokładnie mieszam. 
Danie wykładam na talerz, można posypać je prażonymi orzechami i płatkami drożdżowymi.
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.