Chciałabym zachować smak lata i wakacji w słoiczku. Chciałabym zachować te piękne długie i leniwe poranki o słodkim smaku letnich owoców. Jest tak pięknie, ale myślę naprzód, już widzę więc pochmurny zimowy, weźmy lutowy poranek. Stopniał śnieg, jest plucha, mi się nie chce iść do pracy, na twarzy brak humoru, wyciągam więc słoiczek letniej konfitury. Do tego chrupiąca żytnia bułeczka i plaster twarogu. Od razu przypomina mi się ten wakacyjny dzień, i czuję się jak w niebie. Tak, zdecydowanie warto poświęcić parę minut na przygotowanie zapasów wiśniowej konfitury w przyprawami. I już dziś poćwiczyć poranny zachwyt z kanapką na słodko. Tegoroczne wakacje właśnie miały smak jeszcze ciepłego wiśniowego dżemu, który przygotowała nasza gospodyni. W domu od razu przygotowałam swój zapas lata.
Składniki:
Wiśnie-1,5 kilograma
Cukier-pół szklanki
Cukier żelujący-paczka
Laska cynamonu
Laska wanilii
Mielony kardamon-pół łyżeczki
Owoce myję, usuwam pestki, wkładam do garnka z grubym dnem zasypuję cukrem, dodaję przyprawy i smażę do zagotowania. Następnie dodaję cukier żelujący i smażę aż znów masa zacznie wrzeć. Wyjmuję przyprawy, przekładam gorąca konfiturę do wyparzonych słoików i pasteryzuję je w piekarniku. I gotowe, całość zajmuje nie więcej niż 40 minut. A wspomnienia lata zostają na cały rok.
Mm, będę musiała przyrządzić sobie coś podobnego.
polecam:)
Uwielbiam przygotowywać domowe przetwory i sięgać po nie zimą. Nie ma nic pyszniejszego 🙂
Przygotowywać nie lubię, ale jeść… 🙂
O tak szykowanie i jedzenie-sama przyjemność;)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Przetwory są świetne – pozwalają przechować smaki lata do zimy 🙂
Robienie konfitur i zapraw różnego rodzaju daje nam wiele frajdy i satysfakcji 😀 Takie smaki trzeba zachować na cały rok 🙂
Musi smakować obłędnie 🙂
a mi się zamarzyła taka jeszcze ciepła konfitura na kanapce 😉
mmmm ale mi ochoty narobiłaś, cudowny opis :-)))
Święta racja! Należy czym prędzej zamykać lato w słoikach. Konfitura bardzo smakowita (:
Świetna konfitura! Popieram, trzeba jak najwięcej owoców zachomikować sobie na zimę 🙂
ale smakowita konfitura:)
😉
Ja już chyba mam za dużo zachomikowane, ale nie będę na to patrzeć, tworzę dalej;)
😉
dziękuję 🙂
ciepła najlepsza:)
tak smakuje właśnie:)
dziękuję 🙂
szkoda,że czasem znikają zanim lato się skończy. Ale co tam, robienie to frajda:)
Najlepsza zawsze jest domowa konfitura 🙂
o tak:)
Lubię wszelkie domowe przetwory 🙂
domowe najlepsze:)
zapas lata – świetnie to ujęłaś;) pyszna konfitura na rozpromienienie zimowej niepogody
Wiśnie z kardamonem lubię najbardziej
😉
😉
Ja w tym roku zamierzam pochować w słoiczki wspomnienia gruszek z wanilią.
Z kardamonem? Świetny pomysł. Musze zrobić. A to przywoływanie chwil z przyszłości to teraz jest zabawne. Ale jak tylko się to ziści to wtedy będziesz przypominać sobie dzisiejsze chwile. Ale jak to miło wówczas i smacznie będzie wspominać lato 🙂
😉
Ostatnio wszędzie daję kardamon, świetnie pasuje do wiśni:)
Pyszna konfiturka:)
Im więcej przetworów, tym więcej letnich wspomnień w środku zimy 🙂 Świetne połączenie wiśni i kardamonu!
Och ale smakołyki :))
😉
😉
😉
Pyszna konfitura, na pewno umili zimowe dni i przypomni lato 🙂
🙂
Ależ ten dżem musi pachnieć! Zimą słoiczek z taką zawartością to prawdziwy skarb 🙂
Pachnie niezwykle smacznie:)
Mmmm… uwielbiam konfitury! U mnie zanim dojedzie zima to zazwyczaj się kończą 😛 A z takimi przyprawami na pewno nie tylko zachwyci smakiem, ale i zapachem 😉
Dodatek kardamonu do wiśniowej konfitury to bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować! 🙂
To musi być niezwykle smaczne i aromatyczne!
To musi być niezwykle smaczne i aromatyczne!