Ciągle się ostatnio zastanawiam -gdzie ta zima? Czy śnieg i mróz, to już moje dziecięce wspomnienia? Pamiętam te zaspy, mroźne spacery do szkoły, kiedy wystające spod czapki włosy natychmiast robiły się białe. Ten czas kiedy kiedy było biało, pięknie i radośnie. Teraz jest szaro i nijako. Nie lubię takiej zimy. Wiem, że gdzieś tam w górach leży śnieg, ale zdjęcia nie zastąpią mi zimy na żywo. No cóż, pozostaje mi marudzić i narzekać. Albo i skończyć narzekanie. Zapraszam na bardzo szybki obiad. Puree i brukselka, a to wszystko posypane serem. Takie proste, zimowe danie. Jest pysznie, kremowo, serowo, i tak szybko i tak prosto! Oczywiście milej by się jadło taką zapiekankę mając za oknem, połacie śniegu, ale już koniec narzekania! Jemy, gotujemy i cieszymy tym co mamy.
Składniki:
5 sporych ziemniaków
5 łyżek mleka
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki masła plus łyżeczka
Kilka sporych brukselek
2 łyżki sera Pecorino
Gałka muszkatołowa
Biały Pieprz
Sól
Ziemniaki obieram, kroję w kawałki, gotuję z czosnkiem do miękkości, na ostatnie 5 minut dodaję brukselkę. Odcedzam, brukselkę wyjmuję.
Do ziemniaków dodaję mleko i masło- 2 łyżki, ubijam je na gładkie puree. Doprawiam solą, pieprzem i gałką.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem. Wykładam puree, wciskam w nie brukselkę, posypuję serem. Danie zapiekam 25 minut w 185 stopniach.
Wspaniałe!
Uwielbiam brukselkę. Muszę to zrobić.
Prosze jak prosto i smacznie 🙂
polecam 🙂
często najprościej znaczy najlepiej 🙂
Kooocham brukselkę <3 Pyszny pomysł.
Ja akurat brukselki nie lubię.
Mniammm to musi być pyszne! Uwielbiam brukselkę, a tak dawno jej nie jadłam 🙂
Ja raczej za brukselką nie rozglądam się specjalnie, ale może w tej wersji by mi posmakowała 🙂
Brukselki są bardzo zdrowe, przeciwdziałają rozwijającym się komórkom rakowym. Szybkie danie, i wierze, że bardzo smaczne
Ojej, ale byyym zjadła!
Mój blog♥
Musi być naprawdę bardzo smaczne 🙂
Za brukselką zbytnio nie przepadam, ale taką potrawę może skusiłabym się spróbować 😀 Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
🙂
😉
😉
😉
😉
😉
😉
rozumiem;)
Nie lubię brukselki, ale gdyby tak zastąpić ją tutaj brokułem 😀
można zastąpić:)
Nie lubię brukselki, ale zamiast niej jakiś inny składnik i byłodby super 🙂
Fajne danie, kiedyś nie lubiłam brukselki, ale teraz się do niej przekonałam 🙂 miłego weekendu 🙂
🙂
😉
Kocham brukselkę. Tylko wiecznie ją jem albo w zupie, albo z bułka tartą. A tu wreszcie coś innego. Super!
Pycha!☺
Brukselka! Uwielbiam 🙂
polecam więc ten sposób na brukselkę!
😉
😉
kocham brukselkę:D trochę wali podczas gotowania ale co tam xd
;0
Nice recipe & yummy
;0
polaczenie smakowe akurat dla mnie 🙂
Zapiekanki to mój konik. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
😉
;0
Puree uwielbiam choć brukselka to nie jest moje ulubione warzywo 😛 Choć w takie połączenie ciekawie wyglada.
😉
Proste i smaczne <3
Za brukselką nie przepadam 🙂
😉
bywa:)
Pycha:)
😉
Super, choć nie wszystkim z brukselką po drodze.
No pewnei. po co sobie komplikować zcie 😉