Obiady

Krokiety ze szpinakiem

1 Min. czytania
Naleśniki i krokiety to coś co bardzo lubię! A jak jeszcze w środku jest szpinak, to już w ogóle mogę oszaleć ze szczęścia. Zostałam trochę tak podkuszona, że naleśniczki, że szpinaczek, i z zazdrości, no po prostu z czystej, ludzkiej zazdrości zrobiłam krokiety. A jakże, ze szpinakiem. Pyszne, chrupiące , smakowały wybornie. Taki obiad był mi bardzo potrzebny, to był zabiegany weekend. Dużo się działo, ale odwrotnie niż tydzień wstecz, wszystko było pozytywne. Moja ukochana babcia skończyła 88 lat. Była więc okazja do rodzinnych spotkań i świętowania. A w międzyczasie, był czas na krokiety!

Składniki na `10 krokietów:
Naleśniki:
2 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
100 ml mleka
150 ml wody mineralnej
2 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli
Panierka:
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
Farsz:
350 gramów szpinaku
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Dodatkowo: 
masło klarowane

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksuję. Odstawiam na kwadrans. Rozgrzewam patelnię do naleśników, smażę cienkie naleśniki. Odkładam na bok. 
Szpinak przepłukuję. Siekam czosnek i cebulę bardzo drobno. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam czosnek z cebulką, jak się zezłocą dodaję szpinak. Duszę całość 3-4  minuty, doprawiam. Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie mieszam. 
Naleśniki smaruję szpinakowym farszem. Panieruję je w jajku i tartej bułce. Smażę na klarowanym maśle do zrumienienia. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

62 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.