Co jak co, ale ciasto francuskie jest nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo wdzięczne. Pasuje do wielu wypieków, ciasta, ciasteczka, owoce w cieście… W kilka chwil można wyczarować pyszny deser. Ja do popołudniowej herbaty zrobiłam smakowite ciasteczka z czarnym bzem, a dokładniej z konfiturą z czarnego bzu i pomarańczowym lukrem. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Kwaskowate nadzienie i słodki lukier. Bardzo chrupiące ciastka, które pyszne są na ciepło. W sam raz kiedy wpadną niespodziewani goście. Albo w ponure popołudnie najdzie Was ochota na małe słodkie co nieco! Tę pogodę trzeba sobie osłodzić!
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
5 łyżek konfitury z czarnego bzu
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
Ciasto francuskie należy lekko rozwałkować. Dzielę je na 10 kwadratów. W kwadracie wycinam kwadrat- zostawiam dolne 2 rogi nienacięte. Smaruję środkowy kwadrat połową łyżki nadzienia, sklejam boki kwadratu do środka, a pozostałe ramki zakładam na przemian- prawą na lewy bok, lewą na prawy. Ciastka smaruję mlekiem i piekę je 20 minut w 185 stopniach.
Z cukru pudru i soku robię lukier. Smaruję nim ciastka.
Takich nigdzie nie kupi 🙂
jejaaa dlaczego ja jestem właśnie na diecie 😀 😀 no są genialne na pewno!
oj tak:)
są wspaniałe:)
wyglądają przepysznie:)
Tak, też uwielbiam ciasto francuskie, daje wiele fajnych możliwości 🙂 z czarnym bzem to musi być pychotka 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 😀 Idealne do kawy 😀
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
😉
dzięki:)
jest! 🙂
Pyszne. Idealne do kawy.
Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, bo przydaje się nawet gdy niespodziewanie wpadną do nas goście. Muszę wypróbowac ten przepis 🙂
A ja nie lubię ciasta francuskiego 🙂 Ot taki odwrotek ze mnie 🙂
Mniam,wygląda smakowicie:)
🙂
🙂
🙂
bywa i tak:)
Częstuję się przez ekran!
To musi być pyszne…
Wygląda rewelacyjnie. :*
😉
dziękuję:)
Zjadlabym taka drozdzoweczke 🙂
Fajne te drożdżóweczki 🙂
Smacznie i oryginalnie:)
Pysznie ☺
U Ciebie wszystko jest takie proste, nawet ciasto francuskie o którym zawsze marzyłam, w sensie zrobię je sama…
Teraz się nie wymigam..
Ale pyszności!
Pyszności:)
🙂
😉
;0
😉
😉
😉
;0
Gdybym tylko miała piekarnik 🙈
😉
Ciekawy wzór uformowałaś 🙂
😉
a proszę;)
Wygląda apetycznie 🙂
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale ciasto francuskie lubię 🙂
😉
😉
I znowu pyszności! Dla mnie jesteś kopalnią pomysłów, dziękuję!
JEstem fanem ciasta francuskiego 😀
miło mi;)
;0
Wyglądają pysznie, super przepis 🙂