Obiady

Zupa curry

1 Min. czytania

 Przybywam z przepisem na pyszną zupę a la curry. To taka zupa, która smakuje wyjątkowo i robi się ją niemal błyskawicznie. Jest przepyszna. Intensywna w smaku, bardzo sycąca. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza, bardziej wyrazista i pełna smaku. Do tego nie trzeba już drugiego dania, bardzo syci i dodaje energii na resztę dnia. Ja zrobiłam ją w kwadrans, kiedy się gotowała, musiałam zająć się nieco chorym kociakiem, nasza Frania najbardziej lubi spać na mnie. Jak się lepiej czuje, to spaceruje po mnie, przytula się i nie pozwala zrobić kroku. Bardzo lubi też ze mną gotować, trzeba ją solidnie pilnować, bo najchętniej by spróbowała każdego dania. Ta zupa też jej przypadła do gustu, wąchała i chodziła po stole podczas obiadu, prosząc o łyżkę tego przysmaku. Ja się nie dziwię, bo zupa pachnie obłędnie. Zróbcie koniecznie!

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka – około 05, kg pokrojona w paski

1 puszka mleka kokosowego

1 litr warzywnego bulionu

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 papryka

1 średnia cukinia

2 łyżki pasty curry ( żółtej)

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka ostrej papryki

1 garść kolendry

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju


Do podania:

Chiński makaron z fasoli Mung

Rozgrzewam  olej, siekam drobno czosnek i cebulę, podsmażam 2-3 minuty. Dodaję mięso, zasypuję wszystkimi przyprawami, podsmażam 5 minut. Kroję w kostkę paprykę, a cukinie w półplasterki, wrzucam do garnka, podsmażam 2-3 minuty. Zalewam bulionem i dodaję mleko kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję minimum 45 minut. Dodaję posiekaną kolendrą.

Na dno miseczki wykładam makaron, zalewam zupą. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.