
Jesienne ciasto ze śliwkami. Klasyka. Co prawda za surowymi śliwkami nie przepadam, ale co innego jeżeli chodzi o wypieki. Te już lekko jesienne ciasta, po prostu uwielbiam-no dobrze, weekendowa pogoda nie była nic a nic jesienna! Ciasta pachnące śliwkami, a do tego orzechami i czekoladą. Musicie wierzyć mi na słowo, ale to ciasto podczas pieczenia pachnie niczym Nutella! W weekend nie ma nic lepszego. Aromatyczne ciasto, które poprawi humor i wspaniale smakuje zaniesione przyjaciołom na grilla. Rozmawialiśmy długich kilka godzin, a cudowna pogoda sprzyjała biesiadzie. Ciasto zrobiło furorę. Smakowało i małym i dużym łasuchom. Ja również nie mogłam się od niego odkleić. To naprawdę świetny wypiek, który łączy wszystkie najważniejsze smaki nadchodzącej jesieni, a jednocześnie świetnie smakuje w letnie dni. W skrócie, jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciacho, to koniecznie musicie je upiec! A ja pędzę do kina. Po tym malowaniu, należy mi się relaksująca niedziela.
Składniki:
3 duże jajka
150 gramów masła
80 gramów cukru trzcinowego
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
250 gramów mąki
6 łyżek tartych orzechów laskowych
40 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
8 dużych śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder, masło i bułka tarta do formy
6 śliwek kroję w drobną kostkę.
W misce miksera ubijam masło z cukrami. Następnie pojedynczo dodaję jajka, i dalej ucieram masę.
Do jajeczno-maślanej masy dodaję tarte orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam składniki. Na koniec dosypuję posiekaną czekoladę oraz śliwki, jeden raz mieszam.
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Na wierzchu kładę dwie pokrojone w paski śliwki.Placek piekę 45 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Pyszne ciasto na tą końcówkę lata. Wyobrażam sobie piękny aromat. 🙂
Pachnie genialnie 🙂
Wygląda genialnie i jestem przekonana, że tak samo smakuje!
Ależ to ciasto wygląda obłędnie!
😉
😉
O mamuniu jakie dobrodziejstwa 🙂
Dzisiaj w cukierni widziałem moją ulubioną babkę włoską po 38,50 złotych, więc chyba czas upiec sobie ciasto takiej jak Twoje. Chyba taniej wyniesie?
Pozdrawiam. 😉
🙂
zdecydowanie taniej:)
brzmi naprawdę rozkosznie <3
😉
Mnie kupiłaś, chętnie wypróbuję 🙂
Jak ja kocham ciasta ze śliwkami 🙂 No ubóstwiam wręcz 🙂
pycha;D zjem monitor;p
Uwielbiam ciasta ze śliwkami! Zapewne smakuje wyśmienicie. Koniecznie muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Śliwki to moje najulubieńsze owoce dodawane do ciast, więc takie ciasto biorę w ciemno 🙂
Jak cudownie wygląda, istny smak jesieni. Musze poszukać u siebie dojrzałych sliwek w sklepie i będę szaleć 🙂
Zjadłabym takie ciacho! Ostatnio miałam śliwki szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis:) Zapisuje
🙂
😉
😉
😉
🙂
😉
😉
Fantastyczne ciasto 🙂