Ciasta

Ciasto śliwkowe z orzechami i czekoladą

1 Min. czytania

 Jesienne ciasto ze śliwkami. Klasyka. Co prawda za surowymi śliwkami nie przepadam, ale co innego jeżeli chodzi o wypieki. Te już lekko jesienne ciasta, po prostu uwielbiam-no dobrze, weekendowa pogoda nie była nic a nic jesienna! Ciasta pachnące śliwkami, a do tego orzechami i czekoladą. Musicie wierzyć mi na słowo, ale to ciasto podczas pieczenia pachnie niczym Nutella! W weekend nie ma nic lepszego. Aromatyczne ciasto, które poprawi humor i wspaniale smakuje zaniesione przyjaciołom na grilla.  Rozmawialiśmy długich kilka godzin, a cudowna pogoda sprzyjała biesiadzie. Ciasto zrobiło furorę. Smakowało i małym i dużym łasuchom. Ja również nie mogłam się od niego odkleić. To naprawdę świetny wypiek, który łączy wszystkie najważniejsze smaki nadchodzącej jesieni, a jednocześnie świetnie smakuje w letnie dni. W skrócie, jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciacho, to koniecznie musicie je upiec! A ja pędzę do kina. Po tym malowaniu, należy mi się relaksująca niedziela. 

Składniki:

3 duże jajka

150 gramów masła

80 gramów cukru trzcinowego

2 paczki cukru z prawdziwą wanilią

250 gramów mąki

6 łyżek tartych orzechów laskowych

40 gramów posiekanej gorzkiej czekolady

8 dużych śliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

cukier puder, masło i bułka tarta do formy

6 śliwek kroję w drobną kostkę. 

W misce miksera ubijam  masło z cukrami. Następnie pojedynczo dodaję jajka, i dalej ucieram masę. 

Do jajeczno-maślanej masy dodaję tarte orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam składniki. Na koniec dosypuję posiekaną czekoladę oraz śliwki, jeden raz mieszam. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Na wierzchu kładę dwie pokrojone w paski śliwki.Placek piekę 45 minut. 

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. 

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.