Ciasta

Jogurtowa Truskawka

1 Min. czytania

Różowy to hit tego sezonu, intensywny czy bardziej pastelowy. Moje ciasto na pewno można więc uznać za modne, chyba każda 6 latka byłaby zachwycona jego intensywnie różową barwą. Ja się zachwyciłam. Droga do tego efektu nie była taka prosta. Najpierw zauroczył mnie przepis na różowe ciasto z ricottą, rabarbarem i polewą ze śmietaną. Niestety śmietany nie lubię, rabarbar miał już swoje 5 minut, a ricotta nie dała się znaleźć w sklepie. Stąd też na szybko wymyśliłam przepis na takie oto ciasto. W końcu rabarbar ustąpił miejsca truskawkom, a ricotta greckiemu jogurtowi. Efekt? Nadzwyczajny.

Składniki:
1 duży jogurt grecki- 500 gr
Truskawki -0,5 kg
Masło-pół kostki
Cukier waniliowy-jedna paczka
Cukier puder-1/3 szklanki
3 jajka
Mąka pszenna- szklanka
Proszek do pieczenia-łyżeczka
1 cytryna
Po szczypcie soli i pieprzu
Odrobina mleka, bułki tartej
Zaczynamy od zrobienia kremu. 10 truskawek myjemy, usuwamy szypułki, zalewany łyżką wody, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę pieprzu, całość podsmażamy aż z owoców zrobi się dżem. Zostawiamy do ostudzenia, po czym łączymy owoce z jogurtem greckim-250 gram. Dokładanie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Wstawiamy do lodówki. 
Teraz czas na ciasto. Zaczynamy od ubicia masła z cukrem-ilość cukru można zwiększyć, ja lubię jednak jak to ciasto jest kwaskowate dzięki jogurtowi. Dodaję do masy maślanej resztę jogurtu, a także skórkę  i łyżeczkę soku z cytryny- mieszam całość. Następnie dodaję jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli-delikatnie mieszam. Jeżeli masa jest za gęsta dodaję odrobinę mleka. Całość wylewam do natłuszczonej foremki, z wierzchu układam truskawki, lekko je wciskając- a całość piekę 40 minut w 185 stopniach. 
Po upieczeniu dobrze studzę ciasto, a następnie wierzch smaruję kremem, dekoruję pozostałymi truskawkami i ewentualnie listkami mięty. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
 Ciasto jest bardzo delikatne, a przy tym przyjemnie kwaskowate.  W połączeniu z kremem mamy pyszne ciasto na wiele okazji.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.