Ciasta

Tort czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną.

1 Min. czytania

Nie jestem fanką tortów, ciężkie, tłuste i mocno słodkie masy mnie przerażają. Wiem jednak,że w gotowaniu najlepsza jest radość z dawania innym tego o czym marzą. Ten tort zrobiłam więc dla siostry, uwzględniając wszystkie ukochane przez nią smaki. Jest więc i bita śmietana, i czekolada i truskawki. Świętowanie czas zacząć.

Składniki:
Ciasto:
Masło-1/4 kostki
Kakao- 3 łyżki
Mąka pszenna- 350 gram
Cukier-1/3 szklanki
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Jajka-2 sztuki
Maślanka lub mleko-pół szklanki
laska wanilli( bądź aromat)
Sól
Pół kubka wrzątku
Trochę bułki tartej
Ganache:
Śmietanka 36 %- 200 ml
Gorzka czekolada ( najlepiej 70%)-3/4 tabliczki
Bita śmietana:
Śmietanka 36%-300 ml
Cukier waniliowy-jedno opakowanie
Truskawki marynowane:
Truskawki-300 gr
Cukier waniliowy-jedno opakowanie
Zaczynam od roztopienia w rondelku masła, następnie dodaję kakao a gdy całość się połączy kakao. Następnie wlewam wrzątek i gotuję 30 sekund od momentu wrzenia.. Całość pachnie okrutnie przyjemnie, ciężko nie rzucić się na masę i nie zacząć jej jeść, ale warto przeczekać ten moment. W osobnej miseczce łączę  suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia – wlewam masę kakaową. Jajka ubijam z mlekiem bądź maślanką. Dodaję ziarenka wanilii albo aromat. Teraz nadszedł czas by połączyć obie masy. Wylewam ciasto w stanie płynnym do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę około 20 minut w 185 stopniach.
Gdy ciasto się piecze zajmuję się ganache. O ile już ciężko było wytrwać i nie zjeść masy na czekoladowe ciasto, to przy ganache jest jeszcze ciężej. Śmietankę gotuję, a gdy zacznie wrzeć wrzucam do niej pokruszoną czekoladę. Zapach i smak jest wprost niebiański.

Gdy ciasto ostygnie smaruję je czekoladową ambrozją. 
Następnie myję truskawki, usuwam szypułki i kroję w plasterki, posypuję cukrem waniliowym-można dać szczyptę imbiru dodatkowo. Odstawiam na 10 minut.
Teraz czas na bitą śmietanę. Ubijam kremówkę na sztywno, dodając cukier waniliowy- z prawdziwą wanilią. Jeżeli ktoś woli bardziej słodką śmietanę można dodać więcej cukru.  Śmietanę rozsmarowuję na cieście, na niej układam truskawki. Przed podaniem tort musi postać w lodówce minimum dwie godziny.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.