Ciasta

Tort czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną.

1 Min. czytania

Nie jestem fanką tortów, ciężkie, tłuste i mocno słodkie masy mnie przerażają. Wiem jednak,że w gotowaniu najlepsza jest radość z dawania innym tego o czym marzą. Ten tort zrobiłam więc dla siostry, uwzględniając wszystkie ukochane przez nią smaki. Jest więc i bita śmietana, i czekolada i truskawki. Świętowanie czas zacząć.

Składniki:
Ciasto:
Masło-1/4 kostki
Kakao- 3 łyżki
Mąka pszenna- 350 gram
Cukier-1/3 szklanki
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Jajka-2 sztuki
Maślanka lub mleko-pół szklanki
laska wanilli( bądź aromat)
Sól
Pół kubka wrzątku
Trochę bułki tartej
Ganache:
Śmietanka 36 %- 200 ml
Gorzka czekolada ( najlepiej 70%)-3/4 tabliczki
Bita śmietana:
Śmietanka 36%-300 ml
Cukier waniliowy-jedno opakowanie
Truskawki marynowane:
Truskawki-300 gr
Cukier waniliowy-jedno opakowanie
Zaczynam od roztopienia w rondelku masła, następnie dodaję kakao a gdy całość się połączy kakao. Następnie wlewam wrzątek i gotuję 30 sekund od momentu wrzenia.. Całość pachnie okrutnie przyjemnie, ciężko nie rzucić się na masę i nie zacząć jej jeść, ale warto przeczekać ten moment. W osobnej miseczce łączę  suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia – wlewam masę kakaową. Jajka ubijam z mlekiem bądź maślanką. Dodaję ziarenka wanilii albo aromat. Teraz nadszedł czas by połączyć obie masy. Wylewam ciasto w stanie płynnym do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę około 20 minut w 185 stopniach.
Gdy ciasto się piecze zajmuję się ganache. O ile już ciężko było wytrwać i nie zjeść masy na czekoladowe ciasto, to przy ganache jest jeszcze ciężej. Śmietankę gotuję, a gdy zacznie wrzeć wrzucam do niej pokruszoną czekoladę. Zapach i smak jest wprost niebiański.

Gdy ciasto ostygnie smaruję je czekoladową ambrozją. 
Następnie myję truskawki, usuwam szypułki i kroję w plasterki, posypuję cukrem waniliowym-można dać szczyptę imbiru dodatkowo. Odstawiam na 10 minut.
Teraz czas na bitą śmietanę. Ubijam kremówkę na sztywno, dodając cukier waniliowy- z prawdziwą wanilią. Jeżeli ktoś woli bardziej słodką śmietanę można dodać więcej cukru.  Śmietanę rozsmarowuję na cieście, na niej układam truskawki. Przed podaniem tort musi postać w lodówce minimum dwie godziny.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.