Ciasta

Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką

1 Min. czytania

Ciasto drożdżowe uwielbiam, i gdyby na łożu śmierci ktoś mnie zapytał co chcę zjeść bez wahania odparłabym- drożdżówkę. Robienie tego ciasta ma dla mnie działanie terapeutyczne, uspokaja mi i zapewnia błogi spokój. Moja babcia zawsze widząc blachę pełną drożdżowych pyszności nazywała je drożdżówką. Mówię tak i ja- mojej drożdżówki nie da się zapakować do torebki na drugie śniadanie, ale za to gwarantuję,że zniknie błyskawicznie. Do delikatnego ciasta drożdżowego dodałam truskawki- najlepsze kaszubskie,kwintesencja lata. A na to kruszonka, maksymalnie krucha o mocno migdałowym smaku. Połączenie idealne. Teraz czas zabrać koc, kawał ciasta, dobrą książkę i można iść opalać się na balkonie.

Składniki:
Drożdże-pół paczki
Mąka pszenna-400 gram
3 jajka
Połowa kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
Truskawki
Kruszonka:
Płatki migdałowe-dwie garści zmielonych
40 gram masła
40 gram mąki
2 łyżki cukru
Pracę standardowo zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką mąki, mleka i cukru. Zostawiam na mniej więcej 15 minut.
Topię masło, studzę. Mąkę przesypuję do miski razem z cukrem,dodaję mleko, jajka, aromat, ostudzone masło a także zaczyn. Całość ugniatam bardzo dokładnie. Trwa to około 10-15 minut, ale tak naprawdę im dłużej to trwa, tym lepsze jest ciasto. Formuję kulę i zostawiam ciasto na minimum godzinę w ciepłym miejscu.
Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję na grube plastry. Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę, rozciągając je. Na wierzchu układam truskawki. Przygotowuję kruszonkę-zagniatam szybko wszystkie składniki aż osiągną konsystencję piasku-wysypuję na truskawki. Ciasto znów zostawiam na mniej więcej godzinę. 
Po tym czasie wkładam drożdżówkę do piekarnika, dobrze rozgrzanego na 190 stopni. Piekę ciasto około 45 minut aż kruszonka stanie się brązowa, a ciasto suche.

Tak wychodzi moje ulubione drożdżowe. Miękkie, delikatne i puszyste. Smak truskawkowego lata.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.