Vege

Twarogowo-miodowe knedle ze śliwkami

1 Min. czytania
Śliwek pod dostatkiem, a mi wciąż mało. Znów zachciało mi się knedli, ale nie tych z ziemniaków a z twarogu. Mam taki przepis sprzed 10 lat, owszem smacznie było, ale chciałam jakąś zmianę w temacie knedlowym. Z pomocą przyszedł mi dodatek kulinarny Gazety Wyborczej i przepis na fantastyczne lekkie, knedle.Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła drobnych zmian w przepisie. Dodałam pianę z białek i parę kropel waniliowej esencji. Dzięki pianie knedle były jeszcze delikatniejsze, niemal niebiańskie, a mi odpadł dylemat-co zrobić z białkami?Zawsze mam z tym spory problem. Nie wiem czemu,ale lepienie knedli bardzo mnie relaksuje. Idealne danie na weekend kiedy można bezkarnie zrobić z kuchni plac zabaw i lepić urocze knedelki. 
Składniki na 5 porcji :
3 kostki po 250 gram mielonego twarogu
3 jajka
mniej więcej szklanka kaszy manny
 3 łyżki masła
łyżka miodu
skórka z cytryny
pół łyżeczki esencji waniliowej
śliwki
cynamon
sezam
 brązowy cukier
sól
Śliwki myję, usuwam pestki, zasypuję sporą ilością cynamonu. Zostawiam z boku.

Twaróg ucieram razem z masłem i miodem na gładką masę. Dodaję trzy żółtka, łyżkę skórki z cytryny i esencję waniliową-dokładnie mieszam. Z białek ubijam sztywną pianę, dodaję ją do masy i całość mieszam delikatnie. Teraz do twarogowego ciasta dodaję kaszę manną, nie podam dokładnej ilości bo to zależy od wilgotności twarogu. Masa ostatecznie ma być dość w konsystencji jak plastelina. Teraz odstawiam ciasto na pół godziny do lodówki i lecę na mały spacer łapać słońce.

Wróciłam. Ciasto stwardniało i bez problemów mogę formować placuszki, na środek kładę śliwki, zlepiam knedle. Porcję knedli wrzucam na wrzątek i gotuję około dosłownie 5 minut.

Na patelni topię pozostałe masło. Podprażam sezam, gotowe knedle polewam masłem, posypuję brązowym cukrem i sezamem.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.