Vege

Twarogowo-miodowe knedle ze śliwkami

1 Min. czytania
Śliwek pod dostatkiem, a mi wciąż mało. Znów zachciało mi się knedli, ale nie tych z ziemniaków a z twarogu. Mam taki przepis sprzed 10 lat, owszem smacznie było, ale chciałam jakąś zmianę w temacie knedlowym. Z pomocą przyszedł mi dodatek kulinarny Gazety Wyborczej i przepis na fantastyczne lekkie, knedle.Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła drobnych zmian w przepisie. Dodałam pianę z białek i parę kropel waniliowej esencji. Dzięki pianie knedle były jeszcze delikatniejsze, niemal niebiańskie, a mi odpadł dylemat-co zrobić z białkami?Zawsze mam z tym spory problem. Nie wiem czemu,ale lepienie knedli bardzo mnie relaksuje. Idealne danie na weekend kiedy można bezkarnie zrobić z kuchni plac zabaw i lepić urocze knedelki. 
Składniki na 5 porcji :
3 kostki po 250 gram mielonego twarogu
3 jajka
mniej więcej szklanka kaszy manny
 3 łyżki masła
łyżka miodu
skórka z cytryny
pół łyżeczki esencji waniliowej
śliwki
cynamon
sezam
 brązowy cukier
sól
Śliwki myję, usuwam pestki, zasypuję sporą ilością cynamonu. Zostawiam z boku.

Twaróg ucieram razem z masłem i miodem na gładką masę. Dodaję trzy żółtka, łyżkę skórki z cytryny i esencję waniliową-dokładnie mieszam. Z białek ubijam sztywną pianę, dodaję ją do masy i całość mieszam delikatnie. Teraz do twarogowego ciasta dodaję kaszę manną, nie podam dokładnej ilości bo to zależy od wilgotności twarogu. Masa ostatecznie ma być dość w konsystencji jak plastelina. Teraz odstawiam ciasto na pół godziny do lodówki i lecę na mały spacer łapać słońce.

Wróciłam. Ciasto stwardniało i bez problemów mogę formować placuszki, na środek kładę śliwki, zlepiam knedle. Porcję knedli wrzucam na wrzątek i gotuję około dosłownie 5 minut.

Na patelni topię pozostałe masło. Podprażam sezam, gotowe knedle polewam masłem, posypuję brązowym cukrem i sezamem.
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.