
Zabierałam się do połączenia śliwek z kakao parę dobrych lat. Czemu tyle zwlekałam? Dobre pytanie, nie wiem. Albo i wiem, jak tylko poczułam ten niebiański aromat nie mogłam się powstrzymać. Łycha poszła w ruch, a ja wyjadłam z pół słoika. Cóż za przyjemność! Już wiem,że czeko-śliwka będzie stałym gościem w mojej kuchni. Wspaniałe połączenie węgierek, kakao, wanilii, anyżu i cynamonu. Boski zapach, cudowny smak. Cóż, czas dorobić kolejne słoiczki.
Składniki:
1,5 kilograma śliwek węgierek
150 gram cukru
5 łyżek kakao
2 gwiazdki anyżu
laska cynamonu
laska wanilii
Śliwki myję, kroję na połówki usuwam pestki. Śliwki zasypuję cukrem, dodaję przyprawy i wolno smażę aż śliwki się rozpadną. Trwa to około godzinę i jest istną torturą-te zapachy obezwładniają każdego.
Gdy śliwki zmienią się w miarę gładką masę dodaję kakao i całość smażę około 10 minut, często mieszając. Uwaga, aromat robi się już nie do wytrzymania. Ewakuować łasuchów.
Gorącym dżemem napełniałam wyparzone słoiki, pasteryzuję całość przez 20 minut. I moja czeko-śliwka gotowa.
Robiłam w zeszłym roku, mam zamiar zrobić w weekend 😉 Boskie połączenie!
Jak ja ją uwielbiam 🙂 pyszna do naleśników, na kanapki, do twarożku i owsianki. Rewelacja 🙂
ooo, a czemu ja takiej jeszcze nie jadłam? Muszę spróbować
czeko-śliwka jest boska! jedno z lepszych smarowideł 🙂
mniam! czeko-śliwce zawszę mówię TAK!
Ja muszę dorobić, moje słoiki nie dotrwają do zimy ;0
Wstyd się przyznać, ale zajadałam solo pół słoika 🙂
Spróbuj koniecznie, pychota 🙂
Jak nie najlepsze 🙂
Ja też zawsze powiem TAK 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam, chyba sie skuszę
Super przepis. Chętnie go skradnę i zrobię taką pyszność na naleśniki, które uwielbiam. Już sobie wyobrażam ten zapach i smak 🙂
Ja śliwki z kakao łączyłam już na wiele sposobów, bo lubię ten miks smaków. A jeszcze wanilia, cynamon, anyż. Widzę, że ktoś tu ma doskonałą rękę do smaków, aromatów i cukierniczych szaleństw. A przepis nie jest trudny. Muszę kiedyś wypróbować, bo najlepiej korzystać z doświadczenia innych, gdy się chce zrobić coś pysznego, nowego, na szybko 🙂 Pozdrawiam 🙂
Śliwki mają jakąś taką łatwość do przyjmowania innych aromatów,że nic tylko przyprawiać 🙂 Bardzo fajnie wypada nuta kakao z tymi dodatkami 🙂
skradnij, bo te wszystkie przyprawy dają niesamowity smak i ten aromat-boski jest 🙂
Ja raz zrobiłam i przepadłam-boskie połączenie 🙂
Moja mama robiła czeko-śliwkę 🙂 Jest całkiem smaczna, choć osobiście wolę tradycyjne powidło :))
Łał!!! Ależ u Ciebie pyszności! Kradnę przepis! W tygodniu będę smażyć! Ale chyba z podwójnej porcji 🙂
dla takich czekoladoholików jak my to jest smarowidło idealne 🙂
Ja mam tradycyjnych pół piwnicy, czasem przyda się odmiana 😉
Właśnie od razu lepiej zrobić więcej 🙂
Fani czekolady powinni być zadowoleni 😉
Również robiłam i bardzo mi smakowało 🙂
Ja też robię czeko-śliwkę 🙂 Pysznie smakuje 🙂
Zamiast cukru i kakao polecam czekoladę 72% 🙂 To moje ulubione powiodła!