Vege

Czeko-śliwka

1 Min. czytania

Zabierałam się do połączenia śliwek z kakao parę dobrych lat. Czemu tyle zwlekałam? Dobre pytanie, nie wiem. Albo i wiem, jak tylko poczułam ten niebiański aromat nie mogłam się powstrzymać. Łycha poszła w ruch, a ja wyjadłam z pół słoika. Cóż za przyjemność! Już wiem,że czeko-śliwka będzie stałym gościem w mojej kuchni. Wspaniałe połączenie węgierek, kakao, wanilii, anyżu i cynamonu. Boski zapach, cudowny smak. Cóż, czas dorobić kolejne słoiczki.

Składniki:
1,5 kilograma śliwek węgierek
150 gram cukru
5 łyżek kakao
2 gwiazdki anyżu
laska cynamonu
laska wanilii
Śliwki myję, kroję na połówki usuwam pestki. Śliwki zasypuję cukrem, dodaję przyprawy i wolno smażę aż śliwki się rozpadną. Trwa to około godzinę i jest istną torturą-te zapachy obezwładniają każdego.

Gdy śliwki zmienią się w miarę gładką masę dodaję kakao i całość smażę około 10 minut, często mieszając. Uwaga, aromat robi się już nie do wytrzymania. Ewakuować łasuchów. 
Gorącym dżemem napełniałam wyparzone słoiki, pasteryzuję całość przez 20 minut. I moja czeko-śliwka gotowa.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.