Obiady

Pszenne bliny z jabłkami i sosem z czarnego bzu

1 Min. czytania
W niedzielę śmiało można wstać później i pozwolić sobie na długie śniadanie w łóżku. Przyznam się,że lubię takie poranki, uwielbiam ten rodzaj relaksu po całym zabieganym tygodniu. Niedzielnie śniadania z reguły są u mnie ciepłe. tym razem naszła mnie ochota na pszenne bliny (mąka gryczana poszła sobie na urlop) pełne jabłek z lekką nutą cynamonu.Do blin podałam gorący i niezwykle aromatyczny sos z czarnego bzu z mocną rozgrzewającą nutą wanilii i kardamonu. Takie śniadanie wspaniale rozgrzewa, dodaje pozytywnej energii i sił na aktywny dzień. No chyba,że marzy nam się leniwy dzień. Wtedy takie leniwe śniadanie będzie tak samo idealne. Warto sobie kulinarnie dogadzać od samego rana.
Składniki:
Mąka pszenna-niepełna szklanka
Mleko-150 ml
Drożdże-1/4 kostki
Cukier-szczypta
1 jajko
1 jabłko
Dżem z czarnego bzu
Po szczypcie cynamonu i kardamonu
Ekstrakt z wanilii
sok z cytryny-łyżka
ćwierć łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Masło klarowane -łyżka

Mleko zagotowuję, wlewam je do mąki, i całość dokładnie mieszam. Czekam aż lekko przestygnie. Do mąki dodaję cukier i drobno pokruszone drożdże, teraz bardzo dokładnie rozcieram drożdże z ciastem na bliny. Następnie dodaję jajko, tarte jabłko i szczyptę cynamonu. Ciasto odstawiam na 10-15 minut.

Kiedy ciasto rośnie zajmuję się sosem. Dowolną ilość dżemu-ja wzięłam 2 łyżki, podgrzewam razem z sokiem cytryny, wanilią i kardamonem, dodaję łyżkę wody. Podgrzewam aż wszystkie aromaty się wymieszają. Gdyby sos wydawał się za rzadki można dodać mąkę ziemniaczaną.
Teraz wracam do blin, smażę je na dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Bliny smażą się bardzo szybko, więc kontroluję stopień zrozumienia. Gotowe placuszki przekładam na talerz, polewam sosem i zajadam. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.