Vege

Jarmużowe naleśniki a’la caprese

1 Min. czytania

Jarmuż tak sobie stał i stał, aż w końcu znalazłam dla niego zastosowanie. Miałam w planie naleśniki na słodko, ale plany się zmieniły. Część ciasta zamieniłam w naleśniki na ostro z jarmużem. Za nadzienie posłużyła mozzarella, pomidor i suszona bazylia-bo ta na oknie weszła w fazę buntu. Z tej mieszanki wyszła naprawdę ciekawa i co ważne smaczna kombinacja. Nadzienie kojarzy mi się bardzo letnio, zaś ciasto dzięki jarmużowi i ostrej papryce zaskakuje zupełnie nowym smakiem. Bardzo mi posmakowała ta jarmużowo-naleśnikowa fantazja i na pewno częściej będzie mi towarzyszyć w te dziwne listopadowe dni, kiedy to ciągle jest szaro, ponuro a wiatr porwał ostatki liści.

Składniki:
Mąka pszenna-1,5 szklanki
Mleko-szklanka
Woda-szklanka
2 jajka
Olej rzepakowy-2 łyżki
Jarmuż-parę garści
sól,pieprz, chilli, słodka papryka
Mozzarella-2 kulki
2 pomidory
Suszona bazylia

Jajka łączę z mlekiem i wodą-roztrzepuję całość. Następnie dodaję mąkę, olej, przyprawy- ilość w zależności od stopnia ostrości i posiekany jarmuż-całość dokładnie mieszam aż masa przyjmie konsystencję gęstej śmietany, odstawiam na 15 minut. Smażę naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Mozzarellę i pomidory kroję w plastry, układam na przemian w naleśnikach, posypuję bazylią, składam na pół i podsmażam naleśniki na klarowanym maśle na rumiano.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.