Vege

Kremowa pasta z łososiem

1 Min. czytania
Uwielbiam ryby, ale nie znoszę ości. W większości przypadków omijam więc rybne dania, raz jedna ość popsuła mi całe Święta. Karpiu-żegnaj, nie wiem czy jeszcze bliżej się spotkamy. W każdym razie jako osoba wiodąca swój żywot nad morzem ryby lubię i staram się jeść je często. Tym bardziej,że ostatnio w bliskim sąsiedztwie mego domu otworzył się sklep rybny. Dziwny to sklep bo na kółkach, dziwny też o tyle, że oferuje wyłącznie naturalne produkty i wyroby. I tak oto znalazłam tam łososia wędzonego tradycyjnie. Nie wędziłam łososia, nie wiem jak wygląda takie wędzenie, ale wiem jak smakuje. Żadna ryba z marketu nie może się choć zbliżyć do tego idealnego smaku. Wracałam więc z solidnym kawałkiem ryby i całkowitym brakiem pomysłu co z nią zrobić. Chłód popołudniowy był jednak dobrą podpowiedzią-chcę coś z makaronem, coś z sosem, delikatnym i kremowym. I tak do koszyka wpadł makaron i serek śmietankowy. Teraz tylko szybko do domu by jak najprędzej zacząć gotowanie. Wystarczyło parę chwil i łosoś w przepysznym sosie rozgościł się na makaronie. 
Składniki:
Wędzony łosoś -200 gram
2 małe serki śmietankowe topione-dobrej jakości
8-10 łyżek łyżki mleka
2 ząbki czosnku
Listek laurowy
Świeżo mielony czarny pieprz
Ulubiony makaron-u mnie tagliatelle
Szczypiorek
Sól
W garnku gotuję wodę z solą na makaron i przygotowuję wedle przepisu na opakowaniu-ma być al dente. 
Do garnuszka wlewam mleko, 2 cale ząbki czosnku i listek laurowy. Gotuję całość przez 2-3 minuty, następnie dodaję serki topione, całość energicznie mieszam by pozbyć się grudek. Kiedy sos jest gładki dodaję porwanego na mniejsze kawałki łososia i chwilę razem podgrzewam. Do sosu dodaję makaron, zdejmuję z ognia, mieszam aby sos dokładnie oblepił makaron. Przed podaniem całość posypuję sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i podaję ze szczypiorkiem.
Dla mnie połączenie serka i łososia jest wystarczająco słone, więc nie dodaję już soli, ale oczywiście jest to kwestia gustu.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.