Ciasta

Sernik z żurawiną na czekoladowej podstawie

2 Min. czytania

Sernik i wszystko jasne. Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole. Jako dziecko patrzyłam jak mama mieli ser, niemal godzinę kręci żółtka z cukrem, a potem dodaje rodzynki i zamienia tych parę składników w boskie ciasto. Moje ulubione ciasto? Sernik,  nie tylko od święta. Przy całej swojej miłości do sernika jestem dość wymagająca. Ma być ciężki i wilgotny. Koniecznie z dobrego twarogu, zazwyczaj wiejskiego, ale tym razem kupiłam wiejskie mleko i przy drobnej pomocy mamy-jej rady były nieocenione, zrobiłam swojski, a raczej miejski twaróg. Taki w pełni domowy sernik jest maksymalnie pyszny i obłędny. Jako,że sernik powstał jako próba przed świętami pozwoliłam sobie na drobne odstępstwo od rodzinnej tradycji-sernik bez spodu, jedynie z dodatkiem rodzynek. Tym razem skusiłam się na sernik z czekoladowym dołem z cynamonową nutą- w końcu mamy zimę. Do masy serowej dodałam zaś żurawinę. Czy eksperyment się udał? Oczywiście. Dawno nie wyszedł mi tak dobry sernik. Sama nie wiem czy to zasługa tego twarogu? Czy to zasługa żurawiny? A może to czekolada wpłynęła na moją opinię? A może sam fakt, że niebawem zrobię takie tradycyjny, typowo wigilijny sernik i ta świadomość podniosła mi poziom hormonów szczęścia? Nie wiem, ale wiem jedno sernik to najlepsze ciasto świata. A przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny i rozpływający się w ustach. Zapraszam na kawałek. Ale potem dzielnie wracamy do porządków. Mycie okien nie poczeka.

Składniki:
Spód:
Herbatniki- 4 duże paczki
Masło-100 gramów
Tarta gorzka czekolada-5 łyżek
Cynamon-łyżeczka
Masa serowa:
Twaróg – kilogram
Jajka-5 sztuk
Masło-25 gramów
Cukier-120 gramów
Budyń waniliowy-jedna paczka
Żurawina-pół szklanki
Aromat pomarańczowy-parę kropli
Zaczynam pracę nad sernikiem od przygotowania spodu. Herbatniki należy utłuc. Ja najchętniej robię to przy pomocy tłuczka do kartofli. Topię masło, dodaję do niego cynamon, i tartą czekoladę. Łączę z herbatnikowym pyłem. Masą wylepiam spód blachy, podpiekam całość przez 5 minut. Zostawiam do przestudzenia.
Żurawinę zalewam wrzątkiem i zostawiam na około 20 minut by zmiękły.
Teraz czas na twaróg. Ser mielę dwa, bądź trzy razy. Można kupić mielony-ale w kostce, nie polecam tego z wiaderka, bo sernik nie będzie odpowiednio ciężki i wilgotny. 

Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ukręcam z cukrem -ja wolę lekko kwaskowaty sernik, stąd też mała ilość cukru, ale oczywiście można dać więcej. Kiedy masa zmieni kolor na biały dodaję partiami twaróg i dalej ucieram. Do masy dodaję proszek budyniowy, aromat pomarańczowy i roztopione, przestudzone masło. Następnie ubijam sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie łączę ją z masą serową.

3/4 ciasta wykładam na przestudzony spód. Resztę sernika łączę z odsączoną żurawiną. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę mniej więcej 50 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia staram się nie otwierać piekarnika, a po upieczeniu zostawiam go w piekarniku na minimum pół godziny. I bajeczny sernik gotowy, prawda,że proste?

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.