Ciasta

Tort, truskawki i Oreo

2 Min. czytania

Zawsze głośno i wyraźnie mówiłam jak to nie lubię tortów. I tort to sobie zapamiętał. Zapamiętał to sobie mój tort z zeszłotygodniowych urodzin. Najpierw długo nie mogłam wybrać ciasta,które zrobię dla samej siebie, w końcu wymyśliłam tort z truskawkami. Ochoczo zabrałam się do dzieła, kupiłam najświeższe truskawki, wiejskie jajka, czas zabrać się za pieczenie. Koniecznie chciałam spróbować przepis na biszkopt z programu Kuchnia w stylu wolnym. Bardzo mi się spodobał pomysł dodania wrzątku do ukręconych jajek. ciekawa jak to wyjdzie zaczęłam robić wszystko zgodnie z przepisem. Zrobiłam zdjęcie i byłam dumna,że takie żółciutkie-chociaż najpierw psioczyłam na siebie za zbyt szybkie rozbijanie jajek i łowienie skorupek . Włożyłam ciasto do pieca, zaczęłam myć truskawki i mnie olśniło-żółte? Biszkopt miał być czekoladowy. Kakao dzielnie stało na blacie, nieotwarte. No cóż, trudno. Ciasto się upiekło, czas na krem. Do misy robota wsypałam cukier, no i znów zagwostka, ale co mam ubić? Gdzie śmietanka? W sklepie. Nie kupiłam. Marsz do sklepu. Kiedy wydawało się,że wszystko mam pod kontrolą i ciasto udekorowane leżało na stole zaczęłam myśleć jak je z tego stołu przenieść do lodówki? Zapomniałam,że warto byłoby je przełożyć na tacę, ale jak przełożyć tak delikatne ciasto z środka stołu? Podczas przenoszenia zgodnie z planem poodpadały ciasteczka,tworząc nieplanowaną, nieharmonijną kompozycję,daleką od ideału. Postanowiłam się jednak tym nie przejmować i cieszyć swoim urodzinowym ciastem, który został uznany moim najlepszym wypiekiem. Jak dotychczas oczywiście.

Składniki:

Biszkopt
5 jajek
100 gramów cukru
200 gramów mąki tortowej
125 gramów masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ekstrakt waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wrzątku
Masło i kasza manna do formy
Krem:
szklanka truskawek
500 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru
szczypta kardamonu
ekstrakt waniliowy
ew. śmietanfix

Dekoracja:
Kilkanaście ciasteczek Oreo
Kilka ładnych truskawek

Zaczynam od biszkoptu.Roztapiam masło i zostawiam do przestudzenia. Jajka ukręcam z cukrem, dodaję parę kropli ekstraktu. Ostrożnie wlewam wrzątek, i bardzo dokładnie całość mieszam. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej. Na koniec dodaję przestudzone masło, dokładnie wszystko mieszam, i wylewam do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piekę ciasto przez 25 minut w 175 stopniach, studzę i kroję na dwie części.

Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję na mniejsze kawałki. Posypuję je łyżką cukru, wanilią i kardamonem. Ubijam śmietanę, na koniec dodaję cukier,parę kropel wanilii i ewentualnie śmietanfix-przydatny jeżeli tort robimy rano, a serwujemy wieczorem. Na pierwszym blacie rozsmarowuję krem, na to wykładam truskawki, przykrywam drugim blatem. Wierzch i boki tortu smaruję śmietaną. Pośrodku kładę ładne truskawki razem z szypułkami. Bo boku układam ciasteczka Oreo. Do czasu podania ciasto chłodzę w lodówce.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.