Ciasta

Poświąteczne pierniczki

1 Min. czytania
Pod choinką znalazłam parę kuchennych gadżetów. Między innymi foremki do ciasteczek. Jako,że ciasteczka miały wyjść dość świąteczne w kształcie,uznałam,że nie warto czekać całego roku i zaraz zabrałam się za produkcję. Tym bardziej było to uzasadnione,że konsumpcja ciast przyjęła niespotykaną skalę, i była obawa,że zabraknie słodkości dla gości. Za rok zrobię niesmaczny sernik i niejadalny keks. Ale w tym roku z ochotą zajęłam się zagniataniem błyskawicznych pierniczków. Następnego dnia można było je dekorować i od razu zajadać ze smakiem. Wszyscy zgodnie orzekli,że dawno nie jedli tak smacznych kruchych pierniczków. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje, nie trzeba podsypywać mąką. Nie są twarde,są za to bardzo aromatyczne i zobaczcie jakie proste! Cała moja rodzina uznała je najlepsze pierniczki na świecie.

Składniki:
150 gramów masła
5 łyżek brązowego cukru
2 jajka
250 gramów mąki
4 łyżki budyniu waniliowego
Łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika ( bez kakao)

Do dekoracji roztopiona czekolada, lukier, cukrowe dekoracje

Masło siekam nożem z cukrem i jajkiem. Mąkę mieszam z sodą, budyniem i przyprawą do piernika, dodaję do masła. Na końcu dodaję jajka. Szybko zagniatam gładkie ciasto,odkładam je na kwadrans do lodówki.

Po tym czasie wałkuję ciasto, i wycinam foremkami dowolne wzory. Ciasteczka układam na blasze i piekę je przez 8-10 minut w 175 stopniach-uważajcie bo pieką się bardzo szybko.
Wystudzone można dowolnie dekorować.

Dobrze wypieczone święta

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.