Śniadania na słono

Żytnie jabłczanki

2 Min. czytania
Dziś zapraszam na jabłczanki. Mamy jagodzianki, więc moje drożdżówki z jabłkami nazwałam analogicznie jabłczankami. Jak już pewnie wiecie, kocham ciasto drożdżowe, i nieskromnie powiem jest to miłość ze wzajemnością. Odpukać trzy razy  w niemalowane nigdy mnie ciasto nie zdradziło,zawsze pięknie rosło,pachniało cudownie i smakowało wspaniale. Biorąc pod uwagę ile energii wkładam zawsze w ugniatanie zdziwiłabym się gdyby było inaczej:) Tym razem chciałam zrobić uniwersalne drożdżówki. Takie, które będą jednocześnie wspaniałym deserem, ale i świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Moje jabłczanki są więc zrobione z mąki żytniej, bardzo zdrowej. Zamiast masy cukru użyłam odrobiny cukru kokosowego,. naturalną słodycz zapewniły jabłka. Dzięki temu moje drożdżówki można śmiało jeść cały dzień, bez ani krzty wyrzutów sumienia. Pięknie pachną, są mięciutkie i delikatne. Kurkuma nadaje ciastu piękny kolor, a migdały w nadzieniu świetnie łączą się z jabłkami. Mogłabym je jeść codziennie.

Składniki:

Zaczyn:
15 dg drożdży
2 łyżki mleka
Łyżka mąki pszennej
Łyżka cukru

Ciasto:
100 gr masła
Szklanka mąki żytniej
1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru kokosowego
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka kurkumy

Nadzienie:
3 słodkie jabłka
3 garści rodzynek
2 łyżki posiekanych migdałów
Łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Cukier kokosowy

Najpierw szykuję zaczyn,. Drożdże rozcieram z cukrem,mlekiem i mąką, zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie roztapiam masło,dodaję mleko i kurkumę. W misce łączę dwa rodzaje mąki,dodaję cukier i zaczyn. Następnie wlewam masło z mlekiem i na koniec parę kropli wanilii. Całość wyrabiam aż ciasto zacznie odchodzić od ręki-trwa to mniej więcej 15 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon,posiekane migdały i namoczone we wrzątku rodzynki, mieszam nadzienie.

Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek, lekko go spłaszczam i rozciągam. Na środek nakładam porcję jabłkowego nadzienia. Bułeczki zlepiam jak pierogi, odstawiam na blachę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Gotowe ciastka smaruję mlekiem i posypuję szczyptą cukru. Moje jabłczanki piekę około 25-30 minut w 175 stopniach.

Duży wybór „superfoods” znajdziecie w sklepie Agnex

Superfood w Twojej kuchni

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

58 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.