
Łyżeczka kurkumy
2 łyżki posiekanych migdałów
Najpierw szykuję zaczyn,. Drożdże rozcieram z cukrem,mlekiem i mąką, zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie roztapiam masło,dodaję mleko i kurkumę. W misce łączę dwa rodzaje mąki,dodaję cukier i zaczyn. Następnie wlewam masło z mlekiem i na koniec parę kropli wanilii. Całość wyrabiam aż ciasto zacznie odchodzić od ręki-trwa to mniej więcej 15 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon,posiekane migdały i namoczone we wrzątku rodzynki, mieszam nadzienie.
Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek, lekko go spłaszczam i rozciągam. Na środek nakładam porcję jabłkowego nadzienia. Bułeczki zlepiam jak pierogi, odstawiam na blachę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Gotowe ciastka smaruję mlekiem i posypuję szczyptą cukru. Moje jabłczanki piekę około 25-30 minut w 175 stopniach.
Duży wybór „superfoods” znajdziecie w sklepie Agnex
Smakowite z wyglądu, więc z smaku pewnie też. 😀
Ależ one wspaniale wyglądają już czuję ten zapach:)
😉
😉
Chętnie bym taką zjadła na podwieczorek – wyglądają bardzo smakowicie 😉
dziękuję:)
Cudowne! Ja też poproszę!!!
🙂
Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego, za to uwielbiam je jeść bo jest niesamowicie zdrowe… Jabłczanki wyglądają cudownie.
Pozdrawiam
http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/
🙂
Robią wrażenie 🙂
dziękuję:)
Omg…Ty znowu kusisz:) Biorę wszystkie!!!
Ale fajne 😀
Bardzo dobre na pewno. Poproszę trzy.
😉
😉
😉
Świetne bułeczki 🙂 Takie drożdżóweczki to mogę jeść bez przerwy i nigdy mi się nie znudzą 🙂
Mniam 🙂 Z chęcią bym takich skosztowała 🙂
🙂
🙂
Oh, ale pysznie wyglądają!
Muszę je zrobić 🙂
Jakby u nas w pobliskiej cukierni był takie jabłczanki to byśmy się ubierały i leciały kupić 😀
Może wypróbuję, ale na pewno kupię gotowe ciasto, bo jestem trochę leniwa dla tego 🙂
Bardzo fajne bułeczki na słodko 🙂
Akurat miałam ochotę na drożdżówki.
Poproszę ze 2 😀
😉
🙂
😉
😉
jeszcze nie widziałam drożdżowego ciasta gotowego, ale możliwe,że gdzieś jest:)
polecam:)
Nigdy nie dodawaliśmy kurkumy do ciasta. Ciekawy pomysł:)
Z chęcią bym zjadła, tylko zastąpiłabym mąkę pszenną i cukier czymś innym…
Mąki pszennej tu jest mało, a drożdże tylko na cukrze urosną jak trzeba 😉 Zresztą co to jest 3 łyżki cukru kokosowego na 25 drożdżówek;)
polecam;)
Wyglądają kosmicznie 🙂 Mniam!
http://www.simplethingsbyjok.com/
Od razu trzy poproszę. A te w przekroju skradły moje serce 🙂
nie ma sprawy;)
dziękuję:)
O ja daj jedną 😀 Apetyczne 🙂
Cudowne:)
Muszą smakować i pachnieć wspaniale 🙂
😉
😉
dokładnie takie są;)
Cudowne bułeczki.
Cudowne bułeczki.