Obiady

Kurczak w kolorowym pieprzu z delikatnym sosem

1 Min. czytania
Dziś będzie danie banalnie wręcz proste, ale za to jak smaczne. Kolejna propozycja z kurczakiem w roli głównej. Jem ostatnio samo białe mięso, stąd obecność albo indyka, albo kurczaka na moim stole. Mięso to jest delikatne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego łatwo dostępne, no i najważniejsze, można je przygotować na milion i więcej sposobów. Tym razem wybrałam dość banalny przepis, kurczaka marynowanego w kolorowym pieprzu. Żeby nie było tak banalnie,dodałam sos pomidorowy. Sos powstał spontanicznie, trochę bałam się czy jego smak będzie komponować się z ostrym kurczakiem, ale wspaniale podkreślił smak dania i wniósł nieco delikatności. Tę delikatność podkreślił dodatek miodowych marchewek. Cały obiad zabiera niewiele czasu, a robi duże wrażenie. Parę składników, parę chwil pracy i nowy tydzień możemy powitać smakowitym obiadem.


Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
1 duży ząbek czosnku
Szczypta soli
3/4 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Lyżka ziół prowansalskich
Olej rzepakowy
Masło klarowane

Do podania:
Mini marchewki duszone w miodzie
Makaron

W moździerzu ucieram pieprz z czosnkiem i solą. Piersi myję, kroję na mniejsze paski i obtaczam w pieprznej mieszance. Zostawiam je na minimum kwadrans,najlepiej na godzinę.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim mięso-około 3 minut z każdej strony. Zdejmuję z patelni i przekładam do piekarnika, z odrobiną masła klarowanego.
Do oleju dodaję masło, rozpuszczam je, następnie dodaję koncentrat i zioła. Po około 2 minutach dodaję bulion i podgrzewam całość aż zgęstnieje.
Na talerzach układam mięso, polewam sosem, podaję z makaronem i marchewkami.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.