W moździerzu ucieram pieprz z czosnkiem i solą. Piersi myję, kroję na mniejsze paski i obtaczam w pieprznej mieszance. Zostawiam je na minimum kwadrans,najlepiej na godzinę.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim mięso-około 3 minut z każdej strony. Zdejmuję z patelni i przekładam do piekarnika, z odrobiną masła klarowanego.
Do oleju dodaję masło, rozpuszczam je, następnie dodaję koncentrat i zioła. Po około 2 minutach dodaję bulion i podgrzewam całość aż zgęstnieje.
Na talerzach układam mięso, polewam sosem, podaję z makaronem i marchewkami.
Dziś będzie danie banalnie wręcz proste, ale za to jak smaczne. Kolejna propozycja z kurczakiem w roli głównej. Jem ostatnio samo białe mięso, stąd obecność albo indyka, albo kurczaka na moim stole. Mięso to jest delikatne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego łatwo dostępne, no i najważniejsze, można je przygotować na milion i więcej sposobów. Tym razem wybrałam dość banalny przepis, kurczaka marynowanego w kolorowym pieprzu. Żeby nie było tak banalnie,dodałam sos pomidorowy. Sos powstał spontanicznie, trochę bałam się czy jego smak będzie komponować się z ostrym kurczakiem, ale wspaniale podkreślił smak dania i wniósł nieco delikatności. Tę delikatność podkreślił dodatek miodowych marchewek. Cały obiad zabiera niewiele czasu, a robi duże wrażenie. Parę składników, parę chwil pracy i nowy tydzień możemy powitać smakowitym obiadem.
Podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
1 duży ząbek czosnku
Szczypta soli
3/4 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Lyżka ziół prowansalskich
Olej rzepakowy
Masło klarowane
Do podania:
Mini marchewki duszone w miodzie
Makaron
Lubię to 😀
😉
Jutro zrobię to na obiad, już się nie mogę doczekać;)
🙂
Jednym słowem świetny pomysł na obiad 🙂
Przepyszny smak 🙂
Fajne :))