Śniadania na słono

Jogurtowe placuszki z czarnym bzem i gorącymi mandarynkami

1 Min. czytania
Śniadaniowo się u mnie zrobiło. No cóż, zimne poranki nie zachęcają do sięgania po zimny jogurt i płatki. Syte, ciepłe i apetyczne śniadanie to coś czego mi trzeba w mroźny poranek. Dlatego też tym razem podałam jogurt w formie placuszków. Bardzo delikatnych, naturalnie słodkich i pysznych. Lekkie, rozpływające się w  ustach. Do tego porcja dżemu o ukochanym przeze mnie smaku czarnego bzu i mandarynki, tym razem na ciepło. Idealne śniadanie. Czekał mnie bardzo trudny dzień. Dzień pełen wyzwań i aktywności. Mówiąc szczerze od samego rana czułam się spóźniona i niepewna siebie. Ale po zjedzeniu takiego śniadania wrócił mi dobry nastrój i energia. Chociaż cały dzień sypał śnieg, a mróz przekroczył 10 stopni,to był naprawdę udany dzień.
Dziś jest jeszcze trudniej i jeszcze aktywniej. Praca nie daje o sobie zapomnieć nawet w domu. Byle do jutra i słodki weekend czas zacząć.

Składniki:
200 gramów jogurtu (kremowego,nie rzadkiego)
1 duże jajko
5 łyżek mąki orkiszowej tortowej
Skórka z połowy cytryny
Parę kropli ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki Dżemu Łowicz 100 % Czarny Bez
2 mandarynki
Łyżka miodu

Roztrzepuję jajko z wanilią, dodaję skórkę z cytryny. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do jajka, łączę z jogurtem. Dokładnie mieszam masę. Na patelnię do smażenia naleśników ( bez tłuszczu) wykładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Podsmażam je około minuty i nakładam na wierzch po niepełnej,małej łyżeczce dżemu z czarnego bzu. Gdy placuszki są usmażone od spodu, przekręcam je na drugą stronę i smażę około 2 minut. Zdejmuję je z patelni, i trzymam w cieple.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam na nie cząstki mandarynek, dodaję miód i podsmażam aż owoce staną się miękkie,ale wciąż zachowają kształt-około 2 minut.
Placuszki podaję z gorącymi mandarynkami.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.