Śniadania na słono

Zimowe muffinki z Nutellą

1 Min. czytania
Kardamon, cynamon i gałka muszkatołowa. Te aromaty zdecydowanie pasują do zimowych deserów. Wspaniale pachną, rozgrzewają i kojarzą się z domem. Dziś proponuję przepis na naprawdę błyskawiczne muffinki, które nie tylko wspaniale smakują, ale i cieszą wszystkie zmysły. Do tego idealnie nadają do zjedzenia poza domem. Nie tracą formy ani smaku. Śmiało można zabierać je na większe i mniejsze spacery, i na mniejsze i większe wycieczki. Mnie czeka wyjazdowy weekend, dlatego też z samego rana przygotowałam mały zapas tych pysznych muffinek. Aromatyczne ciasto, wypełnione Nutellą, i lekko chrupiąca,cukrowa polewa. Mimo wszystko muffinki nie są zbyt słodkie. Wręcz przeciwnie. Są delikatne, trudno się od nich oderwać. I takie proste, wystarczy 5 minut i muffinki są w piekarniku. A potem nieco ponad kwadrans i mamy gotowe muffinki. Są idealne,i takie proste. Każdy sobie z nimi poradzi. Jeżeli macie dość pączków i tłustych faworków, to proponuję te zimowe muffinki. Idealnie pasują do pogody za oknem. Od rana sypie bowiem śnieg.
Jeszcze parę chwil w pracy, i czas spakować małą walizeczkę. Weekendzie, witaj.
Przepis dodaję do akcji błyskawiczne piątki.

                                                                         Składniki:

2 średnie jajka

250 gramów mąki orkiszowej tortowej ( albo pszennej)

100 ml mleka

Łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Łyżka cukru kokosowego

Łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki mielonych goździków

Pół łyżeczki kardamonu

10 małych (niepełnych) łyżeczek Nutelli


Na cukrową skorupkę

2 łyżki wody

4 łyżki cukru kokosowego

Szczypta cynamonu

Jajka ubijam z cukrem, następnie dodaję mleko i olej. W drugiej misce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, do suchych składników dodaję jajeczną mieszankę i mieszam całość-niezbyt starannie. Do foremek na muffinki wlewam po łyżce ciasta, wykładam łyżeczkę Nutelli, przykrywam niepełną łyżką ciasta. Muffinki piekę 18-20 minut w 185 stopniach.

Wodę mieszam z cukrem i cynamonem, gorące muffinki obtaczam w cukrze. Zostawiam do przestudzenia.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

72 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.