Śniadania na słono

Zimowe muffinki z Nutellą

1 Min. czytania
Kardamon, cynamon i gałka muszkatołowa. Te aromaty zdecydowanie pasują do zimowych deserów. Wspaniale pachną, rozgrzewają i kojarzą się z domem. Dziś proponuję przepis na naprawdę błyskawiczne muffinki, które nie tylko wspaniale smakują, ale i cieszą wszystkie zmysły. Do tego idealnie nadają do zjedzenia poza domem. Nie tracą formy ani smaku. Śmiało można zabierać je na większe i mniejsze spacery, i na mniejsze i większe wycieczki. Mnie czeka wyjazdowy weekend, dlatego też z samego rana przygotowałam mały zapas tych pysznych muffinek. Aromatyczne ciasto, wypełnione Nutellą, i lekko chrupiąca,cukrowa polewa. Mimo wszystko muffinki nie są zbyt słodkie. Wręcz przeciwnie. Są delikatne, trudno się od nich oderwać. I takie proste, wystarczy 5 minut i muffinki są w piekarniku. A potem nieco ponad kwadrans i mamy gotowe muffinki. Są idealne,i takie proste. Każdy sobie z nimi poradzi. Jeżeli macie dość pączków i tłustych faworków, to proponuję te zimowe muffinki. Idealnie pasują do pogody za oknem. Od rana sypie bowiem śnieg.
Jeszcze parę chwil w pracy, i czas spakować małą walizeczkę. Weekendzie, witaj.
Przepis dodaję do akcji błyskawiczne piątki.

                                                                         Składniki:

2 średnie jajka

250 gramów mąki orkiszowej tortowej ( albo pszennej)

100 ml mleka

Łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Łyżka cukru kokosowego

Łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki mielonych goździków

Pół łyżeczki kardamonu

10 małych (niepełnych) łyżeczek Nutelli


Na cukrową skorupkę

2 łyżki wody

4 łyżki cukru kokosowego

Szczypta cynamonu

Jajka ubijam z cukrem, następnie dodaję mleko i olej. W drugiej misce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, do suchych składników dodaję jajeczną mieszankę i mieszam całość-niezbyt starannie. Do foremek na muffinki wlewam po łyżce ciasta, wykładam łyżeczkę Nutelli, przykrywam niepełną łyżką ciasta. Muffinki piekę 18-20 minut w 185 stopniach.

Wodę mieszam z cukrem i cynamonem, gorące muffinki obtaczam w cukrze. Zostawiam do przestudzenia.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

72 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.