Śniadania na słono

Drożdżówka z czekoladą i cynamonem

2 Min. czytania
Niedzielny poranek. Zamiast wiosny jest nijako, brzydko, ponuro, znów deszczowo i wietrznie. Od rana w gramofonie grają piosenki Depeche Mode z ich nowej płyty. Wspaniałej, chociaż ciężkiej i mrocznej. Idealnie pasującej do pogody za oknem. Jest bardzo wcześnie, dom jeszcze śpi. Ja mam jednak swój plan. Drożdżowy plan. Chyba żadne ciasto nie przynosi takiego ukojenia jak drożdżówka. Bardzo domowa, żadne tam wymyślne składniki, niezwykłe dodatki i egzotyczne smaki. Po prostu prosta, klasyczna drożdżówka z dużą, bardzo dużą ilością kruszonki. W środku czekolada, ta gorzka i cynamon. Małe urozmaicenie, mała niespodzianka. Bardzo miękkie ciasto, delikatne w smaku, pachnące domem i spokojem. To coś czego było mi trzeba tego ranka. Duży kawałek ciasta, spory kubek kakao, i można zdobywać świat. Choćby to zdobywanie miało być tylko spacerkiem dookoła domu, bo na moment ( mam nadzieję,że jedynie na moment) wróciła zima. Wróciłam na moment ( mam nadzieję) do bardzo zimowej kurtki. Przedwiośnie czuję już całą sobą, przesilenie oczywiście. Tymczasem pogoda jak nie chce zmienić się na lepsze, to się nie zmienia. Chyba powoli zacznę tracić nadzieję na wiosnę przed majem.  Kolejny tydzień zaczął się bowiem deszczem,zimnem i szarością.


Składniki:
Ciasto:
150 gramów masła
250 ml mleka
500 gramów mąki pszennej
1 paczka suchych drożdży
2 duże jajka
Ekstrakt waniliowy
3 łyżki cukru
Nadzienie:
80 gramów gorzkiej czekolady
łyżka masła
Łyżka cynamonu
Kruszonka:
40 gramów masła
4 łyżki brązowego cukru
6 łyżek mąki
Szczypta cynamonu
Dodatkowo 2 łyżki mleka

Roztapiam masło, łączę  z mlekiem, chwilę studzę. Mąkę przesiewam, dosypuję do niej drożdże, wbijam jajka, dolewam mleczno-maślaną mieszankę, cukier i wanilię. Zagniatam ciasto, do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Formuję kule i zostawiam na godzinę by wyrosło.
Siekam tabliczkę czekolady, dodaję masło i cynamon, łączę składniki-najlepiej przemieszać rękoma.
Szykuję kruszonkę-zagniatam składniki na kruszonkę, powinna być dość drobna.

Znów ugniatam przez chwilę drożdżowe ciasto, wałkuję je na prostokąt, pośrodku układam nadzienie. Zwijam ciasto w roladę, kroję na połówkę i przeplatam, zlepiam końce. Roladę smaruję mlekiem, posypuję kruszonką. Zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Drożdżówkę piekę w 185 stopniach ( z termoobiegiem), około 45 minut.

Moje rady:
Możecie użyć tradycyjnych drożdży, wtedy należy przygotować zaczyn. 
Do nadzienia możecie użyć mlecznej czekolady.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

75 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.