Desery

Truskawki z miętą i wanilią

2 Min. czytania
Zima. Albo późna jesień. Za oknem deszczowo – śnieżna zawierucha. Jest 16.30 i jest okropnie ciemno. Jest piątkowy wieczór. Zero planów na weekend. W ogóle pogoda nie nastraja pozytywnie. Nic tylko opatulić się ciepłym kocem i sięgnąć po kubek z gorącą herbatą. A do herbaty?

Do herbaty łyżka domowych konfitur. Po prostu lata w słoiku. Truskawki, mięta i wanilia. Całe owoce, słodycz, kolor, smak, ach, wspomnienie lata ukryte w małym słoiczku. I od razu wraca dobry nastrój. Kiedy przypomnę sobie bowiem te łubianki pełne czerwonych, soczystych i pachnących owoców, świat od razu robi się wspaniały. Czerwcowe wspomnienie. 
Uwielbiam szykować domowe konfitury. I owszem, w sklepie można kupić bez problemu produkty wysokiej jakości, które są smaczne. To te własnoręcznie robienie niosą jednak pewną magię. Taką magię, że każda łyżeczka takiej konfitury ma po prostu wartość terapeutyczną. Przynosi wspomnienia i poczucie komfortu. Owszem, kiedy szykuję się do starcia z 5 kilogramami owoców nie czuję się zbyt wspaniale. Te usuwanie szypułek, mycie, krojenie na połówki, smażenie, szorowanie słoików, pasteryzowanie gotowych przetworów.Zabiera mi to cały dzień. Wieczorem jestem wykończona. Ale kiedy przypominam sobie w zimowy wieczór te letnie chwile, to czuję błogość. Dlatego zachowuję tradycję i co roku szykuję porcję konfitur, które potem przenoszę do piwnicy. 
Tym razem proponuję cudowne truskawkowe konfitury z dodatkiem mięty i wanilii. Bardzo proste, a naprawdę przepyszne. Dzięki mięcie są orzeźwiające,ale wanilia dodaje głębi i podkręca intensywność smaku. Wspaniałe zarówno na lato, jak i zimę. Robię je drugi rok z rzędu, i wszystkim smakują, więc serdecznie polecam. W tym roku dodałam moją nową miętę czekoladową, dlatego też moje konfitury zyskały lekko kakaową nutę. Są dokładnie takie jakie lubię, pełne dużych kawałków owoców, nie rozgotowane na papkę, a zachowujące kształt i pełnię smaku.
Robienie domowych przetworów, mimo odrobiny wysiłku, to przede wszystkim wspaniała zabawa.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki,  bo samo smażenie konfitury jest błyskawiczne 🙂

Składniki :
2,5 kilograma truskawek ( polecam średniej wielkości)
Połowa laski wanilii
Kilkanaście listków mięty
500 gramów cukru

Owoce dokładnie myję pod bieżącą wodą, przebieram i wyrzucam te ze śladami zepsucia. Usuwam szypułki, większe truskawki kroję na połówki.

Owoce wkładam do garnka z dużym dnem – ja używam żeliwnego. Zasypuję je cukrem, dodaję ziarenka wyskrobane z laski wanilii i samą laskę. Zostawiam na 5 minut. Następnie podgrzewam owoce przez 5 minut często mieszając. Zostawiam owocową masę na dwa kwadranse,dodaję posiekaną miętę, po czym znów podgrzewam, około 5 minut. Usuwam laskę wanilii.
Dokładnie wyparzam słoiki, napełniam je gorącą konfiturą. Słoiki wkładam go garnka z gotującą się wodą i pasteryzuję przez 30 minut.

Moje rady:
Jeżeli do słoików przekładacie gorącą konfiturę nie musicie jej już pasteryzować. Ja jednak dla pewności zawsze dodatkowo je pasteryzuję.
Jeżeli nie macie laski wanilii możecie użyć cukru z prawdziwą wanilią.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.