Ciasta

Drożdżówka na mleku w proszku. Rabarbar i truskawki

2 Min. czytania
Jest weekend. Obowiązkowo musi być ciasto. Dziś klasycznie, cała blacha domowej drożdżówki z truskawkami i rabarbarem. Powstała na specjalnie mej mamy, która powiedziała, że z wielką chęcią zjadłaby prostą drożdżówką, z duża, z bardzo dużą ilością owoców. Mówisz mamo i masz. Mi nie trzeba było dwa razy tego powtarzać. Nie ma nic lepszego niż prawdziwie domowa drożdżówka z owocami i kruszonką. Takie wypieki zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Z czekaniem, aż drożdżowe ciasto wreszcie wyrośnie, aż będzie można je wstawić do pieca. A potem odliczanie czasu aż będzie gotowe i próbowanie wszystkich możliwych sposobów, byleby tylko szybciej wystygło. To ciasto będzie idealne na niedzielny deser, i świetne jako poniedziałkowe śniadanie do kubka kakao. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała jakoś zmodyfikować klasyczny przepis. Tym razem do ciasta dodałam więc mleko w proszku. Dzięki temu placek miał wyjątkowo maślany smak i bardzo długo pozostał miękki i delikatny. A znam takie drożdżówki co już pod wieczór, są nieprzyjemnie twarde. To jest inne, niby niewielka modyfikacja, ale jaki dała efekt!
Jeżeli nie macie pomysłów na weekendowe ciasto, to polecam tę drożdżówkę. Mnie czeka bardzo intensywny weekend. Mam tylko nadzieję, że dopisze pogoda, nie zabraknie sił, a pozytywne emocje, zniwelują ewentualne  zmęczenie. Pięknego weekendu!

Składniki:

3 jajka
550 gramów mąki pszennej
1/2 paczki drożdży świeżych
10 łyżek mleka w proszku
100 gramów masła
100 gramów mleka
100 gramów cukru
Ekstrakt śmietankowy
2 laski rabarbaru
20 truskawek

Kruszonka:
50 gramów masła
80 gramów mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła

W dużej misce rozcieram drożdże z łyżką cukru, mleka i mąki. Zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie roztapiam masło, dodaję do niego mleko ( płyn) i studzę.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaję do niego mąkę, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaję mleczną mieszankę, na końcu dosypuję mleko w proszku. Zagniatam gładkie ciasto- trwa to 10 minut. Formuję  z niego kulę, przykrywam czystą ściereczką i zostawiam w cieple na godzinę.
W międzyczasie szykuję owoce, dokładnie je myje, rabarbar obieram z twardawej skórki i kroję na małe kawałki. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na połówki.
Zagniatam kruszonkę z podanych składników.

Blachę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto jeszcze raz zagniatam i przekładam na blachę, lekko je przy tym rozciągając. Układam owoce na wierzchu, polewam całość masłem. Posypuję kruszonką, zostawiam ciasto na kwadrans.
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, placek piekę przez 35 -40 minut w 190 stopniach.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.