Jeżeli nie macie pomysłów na weekendowe ciasto, to polecam tę drożdżówkę. Mnie czeka bardzo intensywny weekend. Mam tylko nadzieję, że dopisze pogoda, nie zabraknie sił, a pozytywne emocje, zniwelują ewentualne zmęczenie. Pięknego weekendu!
W dużej misce rozcieram drożdże z łyżką cukru, mleka i mąki. Zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie roztapiam masło, dodaję do niego mleko ( płyn) i studzę.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaję do niego mąkę, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaję mleczną mieszankę, na końcu dosypuję mleko w proszku. Zagniatam gładkie ciasto- trwa to 10 minut. Formuję z niego kulę, przykrywam czystą ściereczką i zostawiam w cieple na godzinę.
W międzyczasie szykuję owoce, dokładnie je myje, rabarbar obieram z twardawej skórki i kroję na małe kawałki. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na połówki.
Zagniatam kruszonkę z podanych składników.
Blachę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto jeszcze raz zagniatam i przekładam na blachę, lekko je przy tym rozciągając. Układam owoce na wierzchu, polewam całość masłem. Posypuję kruszonką, zostawiam ciasto na kwadrans.
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, placek piekę przez 35 -40 minut w 190 stopniach.
Z pół blachy byśmy zjadły na raz takiego drożdżowego ciacha 😀
Uwielbiam tego typu ciasto. Mniam, mniam 🙂
Robię sobie screena przepisu 🙂 z chęcią go wykorzystam, mniam:)
Takiej na mleku w proszku jeszcze nie robiłam, ale wygląda genialnie i chętnie bym zjadła 🙂
🙂
bardzo polecam 🙂
polecam 😉
oj, można tyle zjeść:)
Dziś miałam w planach pieczenie drożdżowca, ale czasu zabrakło. Koniecznie muszę wypróbować przepis z mlekiem w proszku:)
😉
Proste ciasta są najlepsze 😉
Ja też bym takim nie pogardziła, a najlepiej z jagodami 😉
to ja się poślinię:D
Fajny pomysł! Drożdżówka wygląda przepysznie!
Truskawki, rabarbar i drożdżowe to wszystko razem smakuje bosko 🙂
oj tak 😉
oj, czekam na jagody:)
pozwalam:)
dziękuję 🙂
bosko, bosko:)
Pyszna drożdżówka. Dawno nie robiłam, mniamm 🙂
😉
To ostatnie zdjęcie <3
🙂
Musi być nieziemskie w smaku 🙂
dobrze:D
Musi być pyszna 😃
oj tak, jest pyszna:)
😉
Wow! Ale ta drożdżówa musi być super!
Smakowita drożdżówka i ciekawa modyfikacja 🙂