Ciasta

Hiszpańskie ciasto maślane

1 Min. czytania

 Jak ja uwielbiam takie proste wypieki. Jeżeli mam wybierać, między pieczeniem pół dnia, a szybkim wypiekiem, to zawsze wybiorę ten szybki deser. Najprostsze rozwiązania bywają najlepszym wyborem. Takim jest właśnie do ciasto! Wyjątkowe, bardzo maślane, bardzo proste i przepyszne. W sam raz do popołudniowej herbaty, bądź porannej kawy. Lekkie, miękkie, mocno maślane. Nie jest przesadnie słodkie, będzie świetnym dodatkiem do konfitury, ale i solo jest naprawdę cudowne. Obłędnie maślane i delikatne, dzięki dodatkowi śmietanki. Takie niepozorne, a jakie genialne. Jednak Hiszpanie wiedzą co dobre! Kiedy jem to ciasto, mam ochotę pakować walizki i odwiedzać moją kuzynkę Alicję, która od 8 lat mieszka w Walencji. Chętnie zamieniłabym obecną pogodę, na słoneczne hiszpańskie dni. Taki tygodniowy wyjazd byłby bajeczny. Jeżeli jeszcze miałabym codziennie dostęp do tego wypieku, byłabym w siódmym niebie. I tym oto akcentem ogłaszam, że dziś Walentynki. Idealny czas by uczcić uczucie do życia, świata i samego siebie. I upiec to ciasto. Można też oczywiście się nim podzielić! 

Składniki:

200 gramów masła

250 gramów śmietanki 30%

350 gramów mąki pszennej

4 jajka

80 gramów cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Na wierzch 2 łyżki cukru trzcinowego


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Masło należy wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed przygotowaniem ciasta. 

Masło ubijam z cukrem na jasny krem-trwa to około 10 minut. Następnie dodaję jajka i dalej ubijam masę. Teraz czas na dodatek śmietanki, dalej miksuję. Odstawiam mikser, teraz należy mieszać ciasto szpatułką, bądź drewnianą łyżką, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Łączymy składniki. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Formę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wierzch posypuję cukrem trzcinowym. Placek piekę 45-50 minut, będzie z wierzchu mocno wypieczone. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.