Śniadania na słono

Nowy sposób na pudding ryżowy.

1 Min. czytania

Czy pudding ryżowy może mnie jeszcze czymś zaskoczyć? Ano może! Wystarczy dodać do ryżu kilka przypraw, a także na sam koniec zagęścić masę mąką ziemniaczaną. Podałam też pudding z sałatką owocową. Efekt? Egzotyczne i pyszne śniadanie, które zapewnia kolory i radosny poranek. Chyba nigdy nie jadłam tak aromatycznego ryżu. Bardzo ważne jest, by użyć ryżu jaśminowego. Dzięki niemu danie ma wyjątkowy smak. Ten ryż jest lekko słodki, delikatny, ale i lekko miodowo-kwiatowy smak, który ciężko porównać z czymś innym. Po prostu trzeba go spróbować. Wracamy do śniadania. Ten wyjątkowy pudding, idealnie nadaje się, by powitać z nim nowy tydzień. I coraz bardziej kusić wiosnę! Zobaczcie  te słoneczne kolory, od samego patrzenia mamy lepszy humor. Porcja owoców i ryż na mleku, to opcja nie tylko na śniadanie, ale i na zdrową wersję deseru. Ja jednak wybrałam pudding na poranny posiłek. I wiecie co? To chyba najlepsza ryżu na mleku, jaki kiedykolwiek jadłam. Kremowy, mleczny, gęsty.  Z porcją odświeżającej sałatki. Po prostu pycha! Mam nadzieję, że i Wy zaczniecie ten tydzień tak radośnie i kolorowo, jak ja!

Składniki:
200 gramów ryżu jaśminowego
250 ml wody
250 ml mleka
1 płaska łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonego kardamonu
Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 banan
1 duża mandarynka
1 jabłko
1 gruszka
1 pełna łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

Szykuję sałatkę owocową. Owoce myję, obieram ze skórki, kroję w kostkęp-jabłko, gruszka i mandarynka, banana zaś w półplasterki. Owoce polewam miodem i sokiem z cytryny, chłodzę.
Ryż przepłukuje na sitku. W garnku podgrzewam wodę i mleko, dodaję cynamon, kardamon i gałkę, wsypuję ryż. Gotuję pudding na małym ogniu przez 15 minut-często mieszając. W międzyczasie łączę mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody, dodaję do ryżu, dokładnie mieszam i podgrzewam kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki. 
Pudding przekładam do miseczek, podaję go z sałatką owocową.

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.