Śniadania na słono

Tureckie bułeczki na jogurcie

1 Min. czytania

 Nigdy nie byłam wielką orędowniczką kuchni tureckiej. Ani też nie kręciły mnie specjalnie podróże to tego kraju. Co dziwne, bo kocham prozę Orhana Pamuka, przeczytałam wszystkie jego książki, w zasadzie jednym tchem. I byłam, i jestem wciąż pod olbrzymim wrażeniem. Ale jednak nie miałam tak, że musiałam tam polecieć. Ani zajadać wszystko co tylko ma jakiś związek z tą kuchnią. Zdecydowanie starczały mi powieści Pamuka! Wszystko się zmieniło kiedy dostałam książkę Stambuł do zjedzenia. To tak piękna, tak apetyczna i tak kusząca książka, że już w trakcie czytania pierwszych zdań i podziwiania peirwszych zdjęć, wiedziałam, że chcę zjeść wszystko, co opisał Bartek Kieżun. Na pierwszy ogień poszły tureckie bułeczki na jogurcie greckim. Nazywają się Poaca, robi się je naprawdę błyskawicznie. Nie są bułeczki do kanapek, idealnie za to nadają się jako dodatek do sałatek, do zup kremów, czy jako dodatek do szakszuki. Ale przepyszne są też po prostu jedzone bez żadnych dodatków. Chrupiące, bardzo aromatyczne, nieziemsko proste. Od razu nadają życiu nieco bardziej orientalny charakter. To co, kto dziś piecze tureckie bułeczki? 

Składniki:

350 gramów mąki pszennej

70 ml oliwy z oliwek

200 gramów jogurtu greckiego

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki posiekanego koperku

Szczypta cukru

1 jajko

1 łyżka czarnuszki



W dużej misce  łączę oliwę z jogurtem, aż składniki się połączą w jedną masę. Następnie dodaję mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Szybko zagniatam gładkie ciasto, dodaję koperek i raz jeszcze mieszam. 

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. 

Z ciasta odrywam kulki, formuję bułeczki- mi wyszło 8 sztuk. 

Wierzch bułek smaruję pędzelkiem, zanurzonym wcześniej w ubitym lekko jajku. Posypuję je czarnuszką. 

Bułeczki piekę około 18 minut, do zarumienienia. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.