Ciasta

Sernik Keto. Lekki sernik z nutą pomarańczy

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W piątkowy wieczór mieliśmy gości, naszych cudownych sąsiadów. Lubimy sobie organizować wspólne wieczory. Gramy w planszówki, oglądamy jakiś dobry film, albo po prostu dużo rozmawiamy. A musicie wiedzieć, że tematy do rozmowy, w ogóle nam się nie kończą. Zawsze staramy się, żeby te nasze wieczorki były po prostu pyszne. Tym razem podałam dużo przekąsek, danie na ciepło, ale i chciałam mieć w zapasie coś słodkiego. No dobrze, ale co podać kiedy Twoja sąsiadka i jednocześnie przyjaciółka, właśnie jest na nowej diecie. Tym razem padło na dietę keto. Bardzo chciałam tak przygotować menu, by nasza przyjaciółka mogła zjeść wszystko i nie czuła się wykluczona. No dobrze, ale jaki deser można przygotować dla osoby na takiej diecie? Moja pierwsza myśl- domowy sernik! Keto Sernik. Kremowy, konkretny, oczywiście bez spodu. Sama sernikowa radość. Aby urozmaicić i podkręcić smak sernika, dodałam skórkę z pomarańczy. Keto Sernik wyszedł cudownie, gładki, kremowy, a jednocześnie aksamitnie delikatny. Pomarańcza dodała egzotycznego posmaku tradycyjnemu wypiekowi. Cóż dodać, ciasto zniknęło po prostu błyskawicznie, wszystkim smakowało, i nie obyło się bez dokładek. Akurat temu w ogóle się nie dziwię. Z sernikiem, życie jest dużo pyszniejsze. Zgadzacie się?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
12
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Okrągła blacha

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 1 kg twarogu na sernik ( polecam śmietankowy ze Strzałkowa)

  • 5 dużych jajek

  • 100 gramów erytrytolu (lub innego słodzidła)

  • 1 pomarańcza

  • 2 budynie bez cukru o smaku waniliowym

  • Szczypta soli

  • Masło do formy i wiórki kokosowe

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ubijam z erytrytolem na krem, masa powinna być jasna i zwiększyć trzykrotnie swoją objętość. Do ubitych żółtek dodaję partiami twaróg, dokładnie miksuję, teraz czas na dodanie proszku budyniowego. Ścieram skórkę z wyparzonej pomarańczy i dodaję do masy sernikowej, miksuję dwa-trzy razy. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaję pianę do masy sernikowej, delikatnie mieszam łyżką, by nie naruszyć struktury piany.
2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Tortownicę smaruję masłem, wysypuje wiórkami kokosowymi, wylewam masę serową. Piekę sernik 10 minut i zmniejszam temperaturę do 160 stopni, piekę ciasto 55 minut. Wyłączam piekarnik, i studzę ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dopiero kiedy ciasto całkiem wystygnie, wyjmuję je z piekarnika.
3

Kiedy najlepiej zjeść?

Sernik najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.