Desery

Sernik chałwowy

2 Min. czytania
Ochotę na sernik chałwowy miałam od dawna. Połączenie chałwy i sernika wręcz śniło mi się po nocy. To musiało być pyszne! Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Albo raczej jak wyśniłam, tak i zrobiłam. I upiekłam wspaniały sernik chałwowy! Jest to sernik po prostu idealny. Wyjątkowo kremowy, aksamitny, bardzo serowy z ciekawą chałwową nutą. Taki sernik umili każde popołudnie i każdy weekend. Ja od miesiąca mogłam spędzić weekend w domu. Ciekawe to doświadczenie. Nie miałam okazji się ponudzić, ale zapomniałam jak bardzo lubię po prostu posiedzieć w ukochanym fotelu z książką na kolanach, filiżanką dobrej herbaty i pysznym ciastem  u boku.To był leniwy weekend, no dobrze, może poza smażeniem konfitur z truskawek. Ale nie powiem, całkiem miłe było po prostu odpocząć. Za tydzień nie będzie mi to dane, znów będzie się działo. A na razie doceniam resztki weekendu i resztki ciasta!
Składniki:
Spód:
100 gramów masła
150 gramów ciastek kakaowych

Masa serowa:

1200 gramów twarogu 
6 dużych jajek
400 gramów chałwy waniliowej
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
Szczypta soli

Dodatkowo:
50 gramów chałwy
30 gramów gorzkiej czekolady

Masło i bułka tarta do formy


Zaczynam od przygotowania blaszki, smaruję ją masłem i wysypuję bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni,  na dnie piekarnika kładę żaroodporne naczynie wypełnione wodą. 
Ciastka kruszę. Topię masło, dodaję do ciastek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam spód blaszki i podpiekam przez 10 minut, wyjmuję z piekarnika,a  na jego dnie kładę naczynie z gorącą wodą. 
Zajmuję się masą sernikową. Mielę twaróg co najmniej dwa razy-do drugiego mielenia, dodaję chałwę., do tego sernika nie polecam sera w wiaderku. Oddzielam żółtka od białek. Ubijam je z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na jasny krem. Następnie dodaję partiami twaróg  z chałwą, bardzo delikatnie miksuję składniki. Teraz czas na dodanie budyniu, zmniejszam obroty na najmniejsze i łączę proszek budyniowy z masą. Na samym końcu dodaję pianę, delikatnie mieszam ją z masą, ale już łyżką. 
Na ciasteczkowy spód wylewam masę sernikową. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę 10 minut w 190 stopniach,a  następnie zmniejszam grzanie do 170 stopni i piekę 55 minut. 
Sernik studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 2-3 godzin, następnie wkładam do lodówki. 
Przed podaniem wierzch dekoruję posiekaną gorzką czekoladą i chałwą. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.