Ciasta

Brioszki

1 Min. czytania

Piękna pogoda zachęciła mnie do wyjścia z domu. Jezioro, mała plaża i coś pysznego pod ręką- czy może być coś przyjemniejszego? I wtedy zaczęłam kombinować co by upiec ? Wiadomo, musiało być to coś co spokojnie zniesie podróż i nie straci nic na swoim smaku i wyglądzie. W takiej chwili najlepsze jest ciasto drożdżowe, a jeszcze lepsze są drobne, maślane i cudownie delikatne brioszki. Przepyszne francuskie bułeczki zniewalają zapachem i smakiem. Wprost rozpływają się w ustach i uzależniają. Trochę bałam się sposobu ich przyrządzenia, ale tak naprawdę to była czysta przyjemność.

Składniki na 12 brioszek:
Drożdże-1/3 opakowania
Mleko-pół szklanki
Masło-pół kostki
Mąka-350 gram
Cukier-4 łyżki
Cukier waniliowy-1 paczuszka
Jajko-1 sztuka
Sól-szczypta

Zabawę z ciastem drożdżowym tradycyjnie zaczynami od zrobienia zaczynu. Potrzebne są do tego drożdże, łyżka mleka, mąki i łyżeczka cukru. Całość ucieramy, a następnie zostawiamy na 15 minut, tak aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Gdy tak się stanie przystępujemy do drugiego etapu. Mąkę łączę z cukrem waniliowym i  tym zwykłym a także szczyptą soli. Wbijam jedno jajko, mleko i zaczyn. Całość mieszam i zagniatam w kulę. Następnie dodaję pokrojone w kostkę masło i ugniatam tyle czasu aż masło idealnie połączy się z masą, a ciasto będzie swobodnie odchodzić od dłoni. Gdy ten etap nadszedł zostawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. A my możemy cieszyć się pięknymi ramionami 🙂

Ciasto podwoiło swoją objętość co widać na zdjęciu. Teraz należy uzbroić się w wałek i zacząć wałkowanie. Kulę dzielę na 6 części. Każdą wałkuję na prostokąt- nie musi być zbyt cienki, który dodatkowo dzielę na połowę. Teraz prostokąt nacinam -ale nie do końca, następnie zwijam wzdłuż  dłuższej strony  w rulonik i zwijam w ślimaka. Wszystko widać na zdjęciach.

Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe brioszki smarujemy mlekiem, posypujemy odrobiną cukru i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy- mniej więcej dwadzieścia minut w 185 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem, zajadać z konfiturą bądź po prostu solo. I czujemy się jak w Paryżu o poranku.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.