Ciasta

Krucha tarta z białą czekoladą i malinami

1 Min. czytania
Lubię gości. Może niekoniecznie takich, którzy dzień wcześniej mówią,że nie przyjdą, a w ostatniej chwili jednak zmieniają zdanie. Ale perspektywa ugoszczenia  ważnych dla nas osób spowodowała,że z zapałem -mimo braku czasu, zabrałam się za pieczenie. Wybrałam wyjątkowo kruchą tartę z kremem z białej czekolady i śmietanki a na to pieczałowicie układałam maliny. Tarta zrobiła wielkie wrażenie, została dokładnie obfotografowana a przepis już doleciał do Kanady. W sumie nie wiem co w niej niezwykłego, niby zwykła tarta, ale przyznaję-smakuje wyjątkowo. Krem jest aksamitny, delikatny i mimo sporej ilości czekolady leciutki.
Składniki:
150 gram masła
300 gram mąki
cukier z prawdziwą wanilią
1 jajko
skórka z cytryny
500 ml śmietany 30 %
120 białej czekolady
maliny

Szykuję kruche ciasto. Masło siekam razem z mąką i cukrem waniliowym. Dodaję jedno jajko i szybko zagniatam kruche ciasto. Wylepiam nim silikonową formę i wstawiam na pół godziny do lodówki. Następnie piekę spód tarty około 20 minut w 180 stopniach-musi być złocisty. Moim zdaniem krem jest wystarczająco słodki, więc nie daję za dużo cukru do ciasta. Ale oczywiście można zwiększyć ilość słodyczy.

Gdy ciasto się upiecze topię białą czekoladę na parze. Często mieszam, bo biała czekolada ma tendencję do przypalania się. Odstawiam do ostygnięcia. Ubijam śmietankę na sztywno, i łączę z roztopioną czekoladą.

Krem równomiernie rozsmarowuję na cieście. Układam z wierzchu maliny. Wstawiam całość na minimum 3 godziny do lodówki.

Można użyć oczywiście innych drobnych owoców, jagód, borówek czy jeżyn. Tartę kroimy zaraz po wyjęciu z lodówki. Najlepsze jest po paru solidnych godzinach w lodówce,

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.