Desery

Szarlotka włoska

2 Min. czytania

Wiedziałam,że chcę upiec jakieś ciasto, ale byłam totalnie niezdecydowanie jakie? Chodziło za mną coś z cukinią, ba nawet cukinię zakupiłam, ale jednak to nie było to. Wtedy przypomniałam sobie, że podczas ostatniego weekendowego wypadu zjadłam pyszną szarlotkę, która w karcie nazywała się Szarlotką Włoską. Niczego w niej włoskiego nie zauważyłam, chyba,że uznamy kokos, cynamon i jabłko za istotę tego co włoskie. W każdym razie ciasto było pyszne, podstawa korzenna, na to kokos, jabłka i kruszonka. Nie wiem czemu nazwali akurat to połączenie włoskim, ale niech im będzie. Nie mogłam zidentyfikować podstawy deseru. Nie było to ciasto kruche, biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, piaskowe-nie miałam już pomysłu a pani kelnerka w ogóle się nie orientowała co sprzedaje. Ze względu na delikatną kwaskowatość i świeżość wymyśliłam sobie-a może jogurtowe? I tak zostało w mojej wersji, aczkolwiek dalej nie jestem pewna czy dół był jogurtowy. Najważniejsze, że ciasto wyszło pyszne i idealne na taką porę roku. Korzenne przyprawy rozgrzewają zmysły, a kokos uwodzi wakacyjnymi wspomnieniami.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki owsianej
1 duże jajko
Szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki  cynamonu, szczypta kardamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
2 duże jabłka
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mleka
4 łyżki masła
aromat śmietankowy
cukier z prawdziwą wanilią-paczka
Bułka tarta do wysmarowania formy
Zaczynam od przygotowania kokosowej części ciasta. Podgrzewam mleko razem z aromatem śmietankowym,dodaję wiórki i łyżeczkę masła. Gotuję aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmuję z kuchenki i zostawiam do ostudzenia.

Mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia (zostawiam mniej więcej 1/3 szklanki), cukrem i przyprawami-zostawiam pół łyżeczki cynamonu. W drugiej miseczce mieszam jajko z jogurtem i olejem. Łączę obie części i wylewam ja na posmarowanej masłem i wysypanej bułką formie. Na wierzchu układam plastry jabłka i posypuję je resztą cynamonu. Wzdłuż jabłek wykładałam masę kokosową. Następnie szykuję kruszonkę.

Resztę mąki, masło i cukier waniliowy zagniatam aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Gotową kruszonką przysypuję ciasto. Piekę je przez godzinę w 180 stopniach. Zostawiam do całkowitego ostudzenia i dopiero wtedy kroję. Można posypać cukrem pudrem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.