Ciasta

Domowy placek z jabłkami dla gości

2 Min. czytania

Moja babcia zbierała przez lata przepisy wycięte z gazet. Nigdy nie była wybitną kucharką, owszem piekła ciasta, ale wychodził jej jedynie pleśniak i ciasto makowe. I tyle. kiedy babcia zobaczyła, że jako tako radzę sobie w kuchni pokazała mi swoje zbiory licząc,że coś mnie zainteresuje i zrobię jej tę przyjemność i ugoszczę domowym ciastem. W gazecie z roku 1986 znalazłam przepis na ciasto z jabłkami. Oczywiście czegoś mi brakowało, zmieniałam przepis z biegiem czasu po swojemu i w ten sposób powstał mój domowy placek z jabłkami, który zachwycił moją babcię. Zawsze jak przychodzi wspomina ten smak. Ostatnio zrobiłam jej przyjemność i upiekłam go specjalnie dla niej. Ciasto robi się naprawdę szybko, więc jest idealne gdy szykuje się wizyta gości. A do tego ten smak… Z początku przepis mnie rozśmieszył, jak to drożdże i proszek do pieczenia? Ciasta nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia? Czy coś z tego wyjdzie? Owszem, wychodzi genialne połączenie niezwykle smakowitego ciasta, aromatycznych jabłek i chrupiącej kruszonki. Szybkie i pyszne jesienne ciasto gościnne. Polecam, zrobi wrażenie na każdej babci i tych, którzy ponad wszystko przekładają typowo domowy smak.
                                                        


Składniki:
150 gram masła
 2,5 szklanki mąki pszenna 
4 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 jajka
1/4 opakowania drożdży
Łyżka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
3 jabłka-najlepiej szara reneta
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Pół szklanki mleka
Cynamon
Kardamon
Olejek migdałowy
Bułka tarta
Topię 100 gram masła, dodaję do niego olej i odstawiam na bok, aby trochę przestygło. 2 szklanki mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier-4 łyżki i pokruszone drożdże. Gdy masło będzie letnie dodaję do mąki, a następnie jajka, parę kropli olejku migdałowego i połowę porcji mleka. Teraz w ruch idą dłonie-zagniatam z ciasta kulę. Gdyby było zbyt gęste dodaję resztę mleka. Gdy ciasto jest gładkie, zajmuję się jabłkami.

Jabłka-ja uwielbiam we wszystkich wypiekach szare renety, które nazywałam szarą Renatką i jakoś tak mi zostało. Więc jabłka obieram, kroję w plastry-niezbyt cienkie. Teraz  ciasto dzielę na dwie nierówne części. Tą większą rozciągam na wielkość foremki i wykładam je na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Na wierzchu wykładam jabłka, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem. Przykrywam drugą warstwą ciasta. Oczywiście można je rozwałkować, ale moim zdaniem  ciasto jest tak elastyczne, że nie ma takiej potrzeby-wystarczy je rozciągnąć. 
Wierzch posypuję kruszonką, którą zagniotłam z reszty masła, połowy szklanki mąki i 3 łyżek cukru. Drobną kruszonką posypuję ciasto. Piekę je 40 minut w 185 stopniach.Po upieczeniu ciasto posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

                                                                http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.