Vege

Kolorowe marchewki pieczone z tymiankiem

1 Min. czytania
Sobotni spacer-a raczej bieg w deszczu na rynek, okazał się owocny. Zobaczyłam panią sprzedającą kolorowe marchewki i od razu musiałam je mieć. Oczywiście kusiły mnie kolory, a także cena, duży pęczek za dwa złote – nie mogłam ich nie kupić. Następnego dnia marchewki stanowiły dodatek do obiadu, chociaż ciężko było przejść obojętnie obok tych zapachów i większość została po prostu zjedzona mimochodem. Cudownie pachnące i aromatyczne marchewki to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale i wspaniała przekąska, zdrowa, smaczna i bajecznie kolorowa.
Składniki:
Pęczek kolorowych marchewek ( można użyć zwykłych)
Miód-dwie łyżki
Sól morska
Tymianek
Pieprz
Oliwa

Wykonanie jest banalne. Marchewki obieram, kroję w dowolny kształt-u mnie paski i myję. Przygotowuję marynatę-oliwę mieszam z miodem i tymiankiem. Marchewki zanurzam w marynacie, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie przekładam je na blachę, posypuję solą i pieprzem i piekę aż będą miękkie. I  obłędnie pachnące marchewki gotowe.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.