Vege

Naleśniki z brązowego ryżu z warzywami i sosem Teriyaki

2 Min. czytania
Naleśniki, wiem, trochę już nudny temat. Nudny? Nie, mi się nigdy nie znudzą. Wczoraj wpadłam w szał przeglądania kuchennych szafek, dzielnie trwałam w porządkach aż znalazłam zapomnianą paczkę z mąką z brązowego ryżu. Moje znalezisko idealnie pasowało do tematu obiadu, którego tak naprawdę nie było. Miało być to co się nawinie,a  skoro nawinęła się jako pierwsza mąka to szybko wymyśliłam naleśniki z brązowego ryżu. Ok, mam bazę a nadzienie? Rzut oka na lodówkę, niewiele tam znalazłam. Wystarczy,że dwa dni spędzę w domu a już pustki. Do listy rzeczy do zrobienia dopisałam zakupy, a raczej ich zlecenie komuś z rodziny, ale szukałam dalej. Por, pieczarki, marchewka, sos teriyaki, hmm, nawet sezam się znalazł. Parę chwil później skrobałam już marchewkę, kroiłam pora w zgrabne krążki, siekałam pieczarki i zalałam je sosem Teriyaki. Zostawiłam na kuchennym blacie, wróciłam do porządków, a po godzinie moje warzywa przeszły tym fantastycznym aromatem, mówiąc szczerze zaczęłam je zajadać na surowo, i gdyby nie dzwonek do drzwi i miły pan kominiarz, zapewne nic do naleśników by nie zostało. A tak szybko przygotowałam ciasto, nadziałam, posypałam sezamem i obiad gotowy. A jak pachniało…..
Składniki:
Mąka z brązowego ryżu -150 gramów
Mąka pszenna – 150 gramów
2 duże jajka
Szklanka mleka
Woda gazowana -100 ml
Olej rzepakowy- 2 łyżki
Szczypta soli
Por
2 marchewki
5-6 pieczarek
2 ząbki czosnku
Sezam prażony- 2 łyżki
Świeżo mielony pieprz

Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski, pora w krążki,a  pieczarki drobno siekam. Dodaję 2 posiekane ząbki czosnku, warzywa zalewam sosem Teriyaki i odstawiam na godzinę. 
Jajka roztrzepuję z mlekiem,olejem i wodą. Łączę obie mąki z odrobiną soli i dodaję do ciasta. Całość miksuję na gładkie ciasto. Warto odstawić je na pół godziny i po tym czasie smażyć dość cienkie naleśniki.
Wracamy do warzyw. W woku rozgrzewam łyżkę oleju, przesmażam warzywa około 5 minut-mają jedynie delikatnie się podsmażyć, ale pozostać chrupiące. Dodaję pieprz i większość sezamu. 
Farszem nadziewam naleśniki, i chwilę podsmażam razem. Przed podaniem posypuję naleśniki sezamem,
Mąkę z brązowego ryżu możemy zastąpić zwykłą mąką ryżową, albo użyć jedynie mąki pszennej. Jednak z mąką ryżową naleśniki są delikatniejsze w smaku, i dużo bardziej chrupiące niż tradycyjne.

Wegetariański obiad IV

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.