Ciasta

Marmurkowy sernik czekoladowy

2 Min. czytania
Prawda jest taka-jak są święta to jest sernik. Obok wielkanocnej babki koniecznie na stole musi znaleźć się sernik. Dotychczas uważałam,że na świecie istnieje tylko jedyna słuszna wersja tego ciasta. Klasyczny sernik z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej, zero ciasta, maksimum sera. Przyznaję się szczerze, taki sernik planowałam zrobić również na najbliższą Wielkanoc. Ale zanim zacznie się pieczenie, najpierw trzeba zająć się sprzątaniem. I właśnie podczas przedświątecznych porządków znalazłam książeczkę średniej wielkości. Książeczka ta to całe 40 stron poświęcone przepisom na serniki, od tych prostych i klasycznych po coraz bardziej wymyślne. Nie muszę chyba mówić,że porządki musiały poczekać. Pierwszeństwo miała sernikowa „powieść”. Przeglądając tę uroczą książeczkę, którą nawiasem znalazłam w pudełku z instrukcją obsługi lodówki, której już w domu dawno nie ma, urzekł mnie wyjątkowo marmurkowy sernik czekoladowy. Tak bardzo, że natychmiast pobiegłam do sklepu, kupiłam twaróg, gorzką czekoladę, i zabrałam się do roboty. Sernik jest cudownie delikatny i kremowy dzięki dodatkowi jogurtu. Rozkosznie czekoladowy, a także orzeźwiający dzięki dodatkowi pomarańczy. Oczywiście nie miał prawa doczekać świąt, ale rodzina uznała, że koniecznie musi pojawić się na świątecznym stole. Maliniakowa już robi miejsce dla pani Sernikowej z domu, po mężu Czekoladowskiej.

Składniki:

Ciasto:
Mąka krupczatka-szklanka
Kakao-2 łyżki
Masło-70 gramów
Cukier-3 łyżki
Masa sernikowa:
Twaróg mielony-70 dg
Jogurt grecki-400 gramów
3 jajka
Cukier-3/4 szklanki
Gorzka czekolada min 50 % kakao-tabliczka
Mąka pszenna-2 łyżki
Mąka ziemniaczana-łyżka
Pomarańcza
Aromat waniliowy 
Masło i kasza manna do formy
Cukier puder do posypania

Zaczynam pracę od przygotowania ciasta. Łączę mąkę, kakao i cukier, dodaję pokrojone w kostkę masło. Całość siekam nożem, a potem szybko wyrabiam. Wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą formę wylepiam ciastem, i wkładam je na kwadrans do lodówki. Po tym czasie podpiekam je przez 10 minut w 180 stopniach.
Gdy piecze się ciasto czas zająć się masą serową. Na parze roztapiam czekoladę. Ser-kupiłam już mielony w kostce, ucieram z jajkami i cukrem, tyle czasu aby cukier przestał być wyczuwalny. Dodaję aromat waniliowy i 3/4 opakowania jogurtu greckiego. Do reszty dodaję obie mąki i mieszam by pozbyć się grudek, dodaję resztę do ciasta. Dokładanie mieszam całość.

Dzielę masę na dwie  nierówne części. Do tej większej dodaję sok i skórkę startą z jednej pomarańczy, drugą łączę z roztopioną czekoladą. Jasną masę wylewam na podpieczony spód, na wierzchu nierównomiernie wykładam masę czekoladową i końcówką noża tworzę marmurkowy wzór. Sernik piekę około 40 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

65 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.