Ciasta

Cytrynowy puszek na Wielkanoc

1 Min. czytania

To ciasto idealne dla tych, którzy nie chcą zbyt wiele czasu poświęcić na pieczenie przed Wielkanocą. To dobre ciasto dla tych, którzy chcą ciasto zrobić w parę chwil. Idealne dla tych, którzy lubią nowości na świątecznym stole a nie lubią się przepracowywać. Lekkie jak puszek cytrynowe ciasto, bardzo wiosenne o pięknym żółciutkim kolorze. Ciasto szykuje się ledwie 5 minut, zaskakuje lekkością, kwaskowatym smakiem i delikatnością. Rozpływa się w ustach. Taki puszek, chmurka, aksamitna przyjemność. Najbardziej w tym cieście podoba mi się chrupiąca skórka, i kremowy, delikatny środek. Ciężko się od niego oderwać. Ale  w końcu podczas Świąt chodzi o to by sprawiać sobie drobne przyjemnością. Jedną z nich na pewno może być to ciasto i leniwe chwile przy delektowaniu się tym smakiem. Dobra wiadomość dla dbających o linię-nie znajdziemy w tym cieście tłuszczu,można jeść bez wyrzutów sumienia. Smacznego, i Wesołych Świąt.

Składniki:

2 jajka
Maślanka-szklanka
Mąka pszenna-1/3 szklanki
Proszek do pieczenia Delecta-pół łyżeczki
Cytryna
Cukier-4 łyżki
Cukier wanilinowy Delecta
Cukier puder do posypania
Odrobina masła do foremki

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem. Z cytryny ścieram skórkę, wyciskam sok i delikatnie dodaję do masy jajecznej, dokładnie mieszam trzepaczką. Dodaję maślankę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z ciastem. Na koniec ubijam białka na sztywno, dodaję bardzo delikatnie do masy. Foremkę smaruję masłem, i delikatnie posypuję cukrem wanilinowy, wylewam ciasto. Do dużej foremki nalewam wrzącą wodę-do połowy wysokości, wkładam do niej ostrożnie foremkę z ciastem i całość piekę 40 minut w 165 stopniach. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Wielkanocne wypieki z DelectąWielkanocne Smaki - edycja V

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.